Трьохсотріччя першої української Конституції потребує уваги від держави та поваги від влади. На цьому заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко наголосив в інтерв’ю Національній радіокомпанії. Він поінформував, що 5 квітня виповнюється 300 років з дня прийняття Конституції гетьмана Пилипа Орлика.
«Цілком очевидно, що ця правова інтелектуальна пам’ятка мусить не лише стати відомою ширшому загалу українців, вона є надзвичайно важливою для оцінки наукового рівня нашої тогочасної еліти», — підкреслив М. Томенко. Водночас він висловив жаль, що Президент та уряд не приділили належної уваги цій даті, і наголосив: окрім заходів, запланованих Міністерством юстиції, в Україні ця подія практично не відзначатиметься.
М. Томенко також повідомив, що як заступник глави парламенту та автор дослідження «Історія української Конституції» він візьме участь в урочистих заходах, які відбудуться в Республіці Молдова. Як відомо, у Бендерах п’ятого квітня 1710 року Пилипа Орлика було обрано гетьманом України і в цей же день там проголосили так звану Бендерську конституцію «Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького», що пізніше отримала назву Конституція Пилипа Орлика.
Перебуваючи в Республіці Молдова, М. Томенко, як повідомляє його прес-служба, зокрема, візьме участь у низці заходів, приурочених до визначної дати.
Під час інтерв’ю Микола Томенко також повідомив, що ініціюватиме проведення найближчим часом парламентських слухань на тему «Стратегія гуманітарної політики сучасної України». Основною причиною такого рішення М. Томенко назвав «непоодинокі дії нової влади, спрямовані проти цінностей української держави, її культури та загалом гідності українського народу». Зокрема, за його словами, йдеться про призначення міністра освіти та науки, зміну керівництва Національної телекомпанії та інші неоднозначні кадрові рішення.
«Все, що зараз відбувається в гуманітарній сфері, — наслідок того, що ані Президент, ані уряд досі не презентували стратегії гуманітарної політики нової влади і, очевидно, кожен із високопосадовців та бізнесменів намагаються всіляко реалізувати або свої бізнес-інтереси, або власні політичні проекти», — підкреслив заступник глави парламенту.