У Верховній Раді відбулося перше засідання опозиційного уряду, на якому були присутні народні депутати — міністри опозиційного Кабінету Міністрів, міністри попереднього уряду Ю. Тимошенко та експерти. Першою взяла слово лідер об’єднаної опозиції. Ю. Тимошенко заявила: опозиційний уряд направить до діючого Кабінету Міністрів свої пропозиції щодо проекту державного бюджету на 2010 рік та контролюватиме всі кроки нової влади. Основні вимоги до проекту цьогорічного державного кошторису опозиції, за словами Тимошенко, такі: враховуючи піднесення економіки і згортання кризи, дефіцит держбюджету не мусить перевищувати чотири відсотки від ВВП, а інфляція — не більше 10 відсотків річних. Окрім того, держбюджет-2010 мусить формуватися на основі реформованих бюджетних відносин — села, селища і міста повинні мати власний бюджет. 60 відсотків консолідованого бюджету має залишатися на місцях, 40 відсотків — у центрі. Ще одна вимога — видатки державного кошторису на підтримку реального сектору економіки — вугільної галузі, АПК, машинобудування та інших — повинні бути не меншими, аніж у 2009 році. Окрім того, об’єднана опозиція очікує виконання передвиборних обіцянок Президента Віктора Януковича — втілення у повному обсязі закону про зростання соцстандартів, запровадження обіцяних 5-річних канікул для малого і середнього бізнесу, збільшення удвічі виплат на народження дитини. Ще одним стратегічним напрямком для опозиційного уряду Ю. Тимошенко окреслила контроль за тим, як нова влада поводитиметься зі стратегічною державною власністю — надрами, заводами. «Такий потужний аналітичний парламентський центр може здійснювати головні функції контролю, аналізу і пропонувати альтернативи», — наголосила Ю. Тимошенко.
Опозиційний уряд збиратиметься на свої засідання щотижнево, кожному опозиційному міністру доручено наладити взаємодію з відповідними міністерствами та відомствами, адже згідно з Регламентом Верховної Ради, опозиційний уряд має право отримувати інформацію та документацію від уряду і давати свою оцінку, готувати альтернативні урядовим законопроекти, програму дій опозиційного уряду. До складу «тіньового Кабміну» увійшли лише народні депутати. Але опозиція має намір невдовзі створити ще й позапарламентський орган — Стратегічну раду об’єднаної демократичної опозиції, до складу якої буде запрошено вітчизняних та зарубіжних фахівців та експертів.
Прем’єр-міністр опозиційного уряду Сергій Соболєв також назвав ключовим завданням внесення альтернативних пропозицій до проекту держбюджету-2010 та підготовку відповідного звернення до уряду. За його словами, окремо має бути проаналізовано «цінову бомбу» на вітчизняному енергоринку — коли за один день ціна на бензин зросла на 45—55 копійок. «Це прямий зговір у період весняно-польових робіт, — сказав С. Соболєв. — Ми на сьогодні не лише є критиками нинішньої влади, а й тією силою, яка повинна забезпечити виконання ключових параметрів, проголошених тими, хто прийшов до влади».


Фото Вадима ТАРАСОВА (Укрінформ).