Спілка ректорів вищих навчальних закладів, проаналізувавши досвід попередніх вступних кампаній, сформувала низку пропозицій з вдосконалення системи вступу до ВНЗ.
Їх обговорили на зборах спілки, яку очолює ректор Київського національного університету імені Т. Шевченка Леонід Губерський.
У заході взяли участь секретар Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Катерина Самойлик, головні консультанти секретаріату Олександр Домаранський та Олена Козієвська.
Члени спілки підтримали зовнішнє незалежне оцінювання як основу вступу до ВНЗ. Водночас вони звернулись до міністра освіти і науки Дмитра Табачника з офіційним листом, у якому, зокрема, пропонують починаючи з 2010-го встановити термін чинності сертифікатів ЗНО впродовж трьох років.
Ректори вважають доцільним залишити ВНЗ право встановлювати мінімальні бали ЗНО, нижче яких документи не прийматимуть.
Керівники також за розширення можливості проведення олімпіад, конкурсів у провідних навчальних закладах з метою поліпшення відбору талановитої молоді.
На думку членів спілки, у разі вступу на заочне відділення доцільно не вимагати сертифікатів в осіб, які здобули середню освіту до 2008 року.
Вони також проти спрощеної процедури (без ЗНО та оцінки атестата) зарахування студентів на контрактну форму навчання.
До того ж пропонується встановити 25-відсоткову квоту на зарахування абітурієнтів пільгових категорій на окремі напрямки підготовки з високим конкурсом.
Спілка звернулася до Дмитра Табачника з проханням надати окремим технічним ВНЗ право зараховувати на навчання абітурієнтів, які матимуть високі бали з фізики й математики, але оцінки з непрофільних предметів — нижче 124.