На особистих прийомах громадян люди звертаються із проблемою, яка вкрай актуальна не лише для нашої області, а й для всієї країни — це захист інтересів громадян в умовах кризи валютного ринку України.
Адже це спричинило масову неплатоспроможність українських позичальників, які отримали банківські кредити в іноземній валюті та опинились в борговій ямі. Це призвело не лише до масових банкрутств і зубожіння, а й до суїцидів людей. Постраждали, як правило, соціально незахищені верстви населення, які без кредитів не змогли б купити собі житла чи інших вкрай необхідних товарів. Хвиля протестів та звернень позичальників, які опинилися в борговій безвиході, вказує на те, що валютні кредити є поза законом і це нова форма геноциду проти соціально незахищених громадян.
Ураховуючи, що проблема погашення валютних кредитів носить загальнодержавний характер, зважаючи на суперечності між Конституцією України (ст. ст. 3 та 99) і законом «Про Національний банк України», через газету хочу звернутись до Президента Віктора Януковича та Верховної Ради з проханням законодавчо врегулювати проблему повернення банківським установам валютних кредитів та відсотків за тіло кредиту фізичними особами у національній грошовій одиниці за курсом, який визначений на дату отримання таких зобов’язань. Це, на мою думку, дасть можливість уникнути масової невиплати коштів за валютними кредитами та збільшення кризи не лише громадян, а й банківської системи України. Понесені банківськими установами збитки внаслідок курсової різниці від вказаної вище операції можна частково компенсувати шляхом включення їх до валютних витрат і частково за рахунок резервів Національного банку України.
На мою думку, потрібно внести зміни до закону «Про Національний банк України», змінивши ст. 53, яка не допускає втручання Верховної Ради в діяльність Правління та Ради НБУ, та ст. 54, яка забороняє кредитне фінансування державних бюджетних витрат, при цьому ігноруючи загальнодержавні проблеми і змушуючи йти на зовнішні запозичення. Треба також посилити відповідальність Національного банку перед Президентом та Верховною Радою, вдосконаливши редакцію ч. 1 ст. 9 та ч. 5 ст. 51 закону «Про Національний банк України».
Дмитро ДИНОВСЬКИЙ,депутат Рівненської обласної ради.
Підготувала Олександра ЮРКОВА. 
Рівне.