Прикордонники, які охороняють північний рубіж нашої держави, розпочали проведення спецзаходів «Відмітка». До цього змусило саме життя: з початку року в пунктах пропуску Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України уже виявлено 215 випадків підроблених відміток. За весь минулий рік їх було 88. До того ж, як правило, фальшиві відмітки проставляються високоякісно — із зазначенням пункту пропуску, його ідентифікаційного номера, та ще й відповідною мастикою. Тож мета спецзаходу — встановити причетних до цього осіб.
Відмітки «Прибуття», «Вибуття» в паспортах потрібні громадянам країн Кавказького регіону та Центральної Азії для продовження терміну перебування на території Російської Федерації: згідно з міграційним законодавством цієї країни іноземний громадянин чи особа без громадянства може безперервно перебувати на її території не більше 90 діб. Тож заробітчани, які працюють переважно в Санкт-Петербурзі і Москві, змушені виїжджати за межі РФ лише заради того, щоб «освіжити» відмітки в паспорті.
Враховуючи різні аспекти, зокрема й те, що між Росією та Білоруссю немає прикордонного контролю, поїздки найпростіше й найдешевше здійснювати саме до України. З початку року під час перетину кордону нашої держави не змогли підтвердити мету перебування в Україні більше двох тисяч осіб, найбільше з Узбекистану — 1117, а також із Таджикистану, Азербайджану, Вірменії, Молдови, Киргизстану, Казахстану, Грузії. У березні зафіксовано дві спроби дати хабара прикордонникам Житомирського загону в залізничному пункті пропуску «Виступовичі» — з метою легалізації.