Найстаріший храм Львова — церква Івана Хрестителя — отримав у подарунок до Великодня три нові дзвони, кошти на які зібрали львівські підприємці.
Храм споруджено ще 1260 року (за іншими джерелами — 1270-го) князем Левом для дружини Констанції, доньки угорського короля Бели ІV. Костел старанно будували домінікани, причому на місці колишньої дерев’яної церкви монахів-василіян. Однак із XVІ століття це вже вірменська церква.
У 1939 році її дзвони зникли за невідомих обставин — чи то німці їх забрали, чи радянські війська. 70 років дзвіниця мовчала. Нові дзвони було замовлено в Польщі в ливарні Кавінських. Вони іменні, з підписами, спеціально для храму Івана Хрестителя. Цього року на Великдень дзвони залунають уперше. У неділю зранку послухати їх збереться мало не все місто.
Тим часом відвідувачі Національного музею імені Андрея Шептицького зможуть побачити виставку іконопису ХV—ХVІІІ століть. До їхньої уваги запропоновано 120 робіт, а також велику колекцію плащаниць — 28 із 73 наявних в Україні. «В експозиції — пам’ятки із фондів музею, об’єднані темою страстей і Воскресіння Господнього. Вони відображають основні події Страсного тижня — від тайної вечері, розп’яття, покладення Спасителя до гробу аж до тріумфу Воскресіння та символіко-богословського осмислення Євхаристії, вираженого в сакральній традиції алегоричним зображенням Христа-Виноградаря», — запрошує до виставкових залів старший науковий співробітник відділу давнього українського мистецтва музею Роман Зілінко.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.