Що приховують «Дальницькі кар’єри»?
У січні цього року у Верховній Раді оголошено запит народного депутата, представниці «НУ—НС» Оксани Білозір до Генпрокурора Олександра Медведька, голови СБУ Валентина Наливайченка та міністра внутрішніх справ Юрія Луценка з приводу перевірки інформації про причетність керівництва компанії «Союз» до вчинення низки злочинів під час експлуатації полігона твердих побутових відходів «Дальницькі кар’єри», розташованого поблизу Одеси. Погодьтеся, перше, що спадає на думку після ознайомлення з темою — чергові екологічні катаклізми в окремому регіоні. Хоч як сумно, про загрози довкіллю нині часто говорять у суспільстві, тож навіть звиклося на це не особливо зважати. Справді, проблеми такого штибу не оминули й це сміттєзвалище. Однак не вони стали основною причиною стурбованості народного обранця.
Не так давно в одеських засобах масової інформації з’явилася низка повідомлень про те, що на міському звалищі, яке знаходиться на території Овідіопольського та Біляївського районів, неодноразово скоювалися особливо тяжкі злочини. Журналісти канала «Круг», на підставі свідчень колишніх працівників цього сміттєзвалища, повідомили про те, що люди працювали там у жахливих умовах — начебто їх катували, примушували сортувати тверді побутові відходи без зарплати. Поінформували й про те, що на території «Дальницьких кар’єрів» постійно перебувало від п’яти до десяти осіб без постійного місця проживання, яких використовували фактично як рабів. Хто відмовлявся сортувати пластикові пляшки, скляну тару та вироби з металу — отримував жорстокі каліцтва.
У депутатському запиті Оксани Білозір зазначається: зі слів потерпілих можна зробити висновок, що за всіма цими безчинствами стоїть безпосередньо власник компанії «Союз». Окрім цього, деякі свідки стверджують, що на території смітника неодноразово знаходили невпізнані тіла померлих, зокрема й немовлят. Про ці факти нібито повідомляли і охоронцям фірми, і її керівництву, однак жодної реакції не було. Серед звинувачень, які вилилися на представників ТОВ «Союз» через одеську пресу, знайшла місце інформація про те, що на звалище допускався заїзд машин без розпізнавальних знаків і злив ними рідини невизначеного походження. А за результатами неодноразових досліджень, проведених державною екологічною інспекцією в Одеській області та регіональною санітарно-епідеміологічною службою, встановлено численні порушення, зокрема, перевищення гранично допустимих концентрацій хрому, міді, цинку та нікелю в центрі полігона, санітарно-захисній зоні тощо.
У лютому парламентарій отримала відповідь від Міністерства внутрішніх справ. У ній зазначалося: для того, щоб перевірити дані, висвітлені в ефірі місцевого телеканала, ГУ МВС в Одеській області ще 20 січня цього року здійснило «комплексне відпрацювання полігона побутових відходів «Дальницькі кар’єри». Народного депутата поінформували, що територія полігона охороняється військовослужбовцями та охоронцями ТОВ «Одесакомунтранс», а при в’їзді на його територію знаходиться автомобіль з працівниками муніципальної екологічної лабораторії, які здійснюють контроль за сміттям, яке сюди завозять. «У ході відпрацювання проведено огляд території звалища, під час якого будь-яких працівників із сортування сміття, споруд, у яких вони могли б мешкати, трупів людей або частин їх тіл не виявлено», йдеться у посланні. Правоохоронці поспілкувалися також із п’ятьма бродягами, які працювали на полігоні. Ті підтвердили, що протягом різних термінів працювали тут за їжу, алкоголь та цигарки. Водночас, вони наполягали на тому, що трудилися добровільно, без примусу і могли вільно пересуватися. Тож, за результатами всіх перевірок на підставі положень п. 2 ст. 6 Кримінально-процесуального кодексу, в МВС прийнято рішення про відмову в порушенні кримінальної справи через відсутність складу злочину.
Реакція одеситів на таку відповідь не забарилася. Не минуло й десяти днів, як представники громадськості та правозахисних організацій звернулися до Оксани Білозір із закликом продовжувати звертатися з депутатськими запитами до інших інстанцій, аби дошукатися істини, яка, на їхню думку, полягає в тому, що керівництво «Союзу» допустилося низки зловживань і скоєння злочинів під час експлуатації полігона.
До речі, «Дальницькі кар’єри» з 1974 року знаходяться у власності Одеської міської ради. Підприємство «Союз» орендувало ці площі з 1999-го. Однак на початку цього року міський голова Одеси Едуард Гурвіц задовольнив протест прокурора Одеси на розпорядження Руслана Боделана про передачу звалища в безплатну оренду на 49 років. Мовляв, тоді міський голова перевищив свої повноваження, одноосібно ухваливши рішення, яке мала б приймати Одеська міськрада. Натомість керівництво «Союзу» допустилося численних правопорушень, користуючись комунальним майном. Про це засвідчили результати перевірки, яку провели у червні минулого року. У її ході було доведено факти грубого порушення законодавства у сфері поводження з відходами, екологічної безпеки довкілля, безконтрольності складування твердих побутових відходів.
Саме тому підприємство «Одесакомунтранс» отримало доручення цілодобово охороняти спеціальний пункт контролю на звалищі з початку 2010-го. Звісно, під таким пильним оком порушувати законодавство не наважився б уже ніхто, тож не дивно, що перевірка МВС не дала жодних результатів.
Непокоїть інше — за таких грубих і, головне, доведених екологічних порушень ситуація із використанням рабської праці та посяганням на головну цінність держави — життя і свободу її громадян — відходить на задній план. На жаль, схоже, ніхто заглиблюватись у справу, яка торкається відомих в Одесі імен, наміру не має. А відтак вона переходить у ранг практично «недоказаних». Тож не дивно, що відповідь, яка надійшла на адресу народного депутата, одесити назвали «звичайним окозамилюванням» і звернулися до Оксани Білозір із проханням не полишати справу.
На початку березня під час зустрічі із представниками громадськості міста-перлини біля моря парламентарій повідомила, що питання розглядатиметься на засіданнях профільних комітетів Верховної Ради. Вона також припустила, що для того, аби краще розібратися що й до чого, можна було б провести виїзне засідання комітетів з питань боротьби із організованою злочинністю та корупцією і законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.
А одеситам поки що залишається тільки ретельно оберігати свідків у цій справі — безпритульних. На декого із них уже начебто скоювали напади. Жертви стверджують: зловмисники погрожували більш жорсткою розправою, якщо бродяги не забудуть дорогу в телеефіри. Тож представники громадського руху «Комітет охорони Одеси» оголосили про створення в місцях найбільшого скупчення безпритульних постів громадського захисту свідків.
Коментар з місця
Матеріали, отримані в ході роботи комісії з перевірки діяльності фірми «Союз» на полігоні ТБО-1, будуть передані в природоохоронну прокуратуру Одеської області для вивчення та вжиття заходів реагування. Управління екологічної безпеки Одеської міської ради продовжує моніторинг радіаційного, хімічного забруднення полігона.
Ось як прокоментував ситуацію заступник одеського міського голови Володимир Пруцаков:
— У 1999 році розпорядженням тодішнього керівника міста Руслана Боделана полігон твердих побутових відходів «Дальницькі кар’єри» був переданий в оренду на 49 років фірмі «Союз». У 2009 році прокуратура міста Одеса внесла протест на це розпорядження, тому що при його виданні були перевищені повноваження міського голови. На підставі задоволеного виконкомом Одеської міської ради був розірваний договір з фірмою «Союз» на користування полігоном.
Для вивчення ситуації була створена спеціальна комісія, до складу якої увійшли екологи, представники громадських організацій, фахівці житлово-комунального господарства. У результаті перевірки виявлено кричущі випадки порушення технології складування та зберігання відходів, контроль за автотранспортом, що в’їжджає й виїжджає, також проводився з порушеннями. Приміром, узяті для хімічного аналізу проби води в одній з водойм, що поряд із територією полігона ТБО-1, показали перевищення норм умісту важких металів у десятки разів. Ця вода потрапляє на територію рибного господарства. Куди ж везуть цю отруєну рибу? На одеські ринки. Для екологічного контролю на полігоні ТБО-1 почали використовувати міську пересувну лабораторію.
Сьогодні вивезенням сміття і його утилізацією займаються компанії «РАФ-Плюс» та інші. Міська влада відмовилася від співпраці з компанією «Союз», якою керує колишній депутат міської ради Ігор Марков, і яка допускала порушення екологічного законодавства під час експлуатації полігона ТБО-1. Зміна оператора на «сміттєвому ринку» Одеси позитивно позначилася на чистоті міста — збирання, транспортування й утилізація сміття сьогодні працюють як годинник. До речі, одесити вже відзначили, що в місті стало чисто не тільки в центрі, а й на околицях, і в спальних районах.
В’ячеслав ВОРОНКОВ.