Президент України Віктор Янукович очікує від членів Вищої ради юстиції до середини наступного тижня конкретних пропозицій, які мають бути внесені на розгляд робочої групи з питань судової реформи.
Про це йшлося на першій нараді гаранта Конституції з оновленим складом Вищої ради юстиції України, повідомляє прес-служба глави держави.
Нині, підкреслив Віктор Янукович, найважливіше завдання — реформування судової системи, на роботу якої останнім часом негативно впливає, у тім числі, й політичний тиск. «І деякі судді, на жаль, йому піддаються. Фактично — це корупція, і її треба викорінювати», — додав Президент.
Він звернув увагу учасників наради на необхідність досконалого порядку добору кандидатів на посаду судді й запевнив, що «відстоюватиме бюджетні позиції, щоб фінансування суддів було належне».
«Ми з вами повинні будувати сильну сучасну країну з досконалим законодавством, де панували б демократичні європейські цінності, захист прав людини», — підкреслив Віктор Янукович на зустрічі з оновленим складом ВРЮ.
Зі свого боку Голова Верховного Суду України Василь Онопенко також високо оцінив зустріч. «Це перша зустріч за багато років, коли ми справді можемо спілкуватися, відверто говорити про питання, які нас хвилюють», — сказав В. Онопенко.
Міністр юстиції Олександр Лавринович висловив переконання, що сьогодні Вища рада юстиції має достатньо повноважень. Натомість необхідно забезпечити ефективні механізми їхньої реалізації.
«Упевнений: користуючись підтримкою глави держави, за наявності політичної волі, що сьогодні формується і урядом, і парламентською більшістю, ми зможемо ухвалити рішення, які забезпечать наближення судової системи до громадянина», — підкреслив О. Лавринович.