Вечірнє засідання 30 березня
На початку засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував про результати погоджувальної ради, де лідери фракцій обговорили питання місцевих виборів. За словами В. Литвина, було досягнуто домовленості щодо розгляду у четвер, 1 квітня, законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо строків повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів). Цей законопроект, внесений народними депутатами від фракції БЮТ, передбачає уніфікацію терміну перебування на посадах депутатів місцевих рад та голів територіальних громад — обрання їх на п’ять років. Усім парламентаріям також буде передано для ознайомлення проект Виборчого кодексу, представлення якого відбудеться 28 квітня цього року. Після проведення у травні парламентських слухань з цієї проблематики Виборчий кодекс буде винесено на розгляд сесійної зали із пропозицією направити його на повторне перше читання для визначення виборчої системи.
Щодо проекту закону про держбюджет-2010 на погоджувальній раді йшлося, як повідомив глава парламенту, про те, що орієнтовно 14 квітня Кабінет Міністрів представить проект державного кошторису у Верховній Раді. В. Литвин наголосив, що парламент має докласти всіх зусиль, щоб до кінця квітня прийняти бюджет у цілому. Після обговорення входження нових народних депутатів до парламентських комітетів Регламентному комітету доручено підготувати узгоджений проект постанови з цього питання.
У першому читанні (231 «за») прийнято законопроект про внесення змін до деяких законів України (щодо використання права на пільговий проїзд). Він передбачає надання колишнім малолітнім в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового утримання, визнаним інвалідами третьої групи, особам, які супроводжують інвалідів першої групи, жертвам нацистських переслідувань та громадянам, віднесеним до другої категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, права на пільговий проїзд (50-процентну знижку) до будь-якого населеного пункту України і у зворотному напрямі автомобільним, залізничним, повітряним або водним транспортом (за вибором особи) один раз на рік або безкоштовний проїзд один раз на два роки.
За основу також прийнято проект закону про внесення змін до Митного кодексу України (щодо строків переробки товарів) — 353 «за». Ним передбачається збільшити строки переробки товарів на митній території України та за її межами. А ще один проект змін до Митного кодексу (щодо спрощення умов вивезення громадянами товарів за межі митної території України) відхилено.
Народний депутат Валерій Сушкевич доповів проект закону про внесення змін до статті 9 Закону «Про податок з доходів фізичних осіб» (щодо оподаткування благодійної допомоги). Проблема полягає в тому, що нині інвалід, отримавши допомогу від спонсорів чи просто небайдужих людей (приміром, на лікування, інвалідний візок чи авто з ручним керуванням), має сплатити державі величезний податок. В. Сушкевич розповів, як нещодавно подарував родині інвалідів у селі дорогий спеціальний візок, але за кілька днів ці люди зателефонували депутатові з проханням... забрати візок назад, бо їм уже нарахували шалену суму податку. Законопроект передбачає не включати до оподатковуваного доходу цільову благодійну допомогу, що надається юридичними або фізичними особами у будь-якій сумі інвалідам, дітям-інвалідам за умови зняття з обліку на забезпечення відповідними засобами, виробами, автомобілями за рахунок бюджетних коштів. Законопроект було прийнято за основу 237 голосами.