Ранкове засідання 31 березня
Лави парламентської більшості поповнив ще один депутат — бютівець Петро Кузьменко. Про це на початку ранкового засідання оголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин.
Водночас нунсівець В’ячеслав Кириленко (група «За Україну») наголосив на тому, що нова влада почала системний наступ на українську мову, культуру та національну ідентичність. 
На черзі, зауважив депутат, Інститут національної пам’яті. «Усі розмови про єдність і стабільність, з якими влада йшла на вибори, поховано», — наголосив парламентарій. Він зауважив також, що група «За Україну» вимагає від глави держави та уряду припинити гоніння Інституту національної пам’яті і не допустити його ліквідації.
Олег Ляшко (БЮТ) закликав владу віддати опозиції контролюючі функції, на що Володимир Литвин зауважив: опозиція має право вибору комітетів на момент їх утворення. І якщо слідувати вимогам БЮТ, потрібно спочатку розподіляти всі комітети. А це негативно позначиться на роботі парламенту. Тож Голова Верховної Ради закликав депутатів шукати спільну мову в самих комітетах. Якщо домовитеся — приймемо відповідне рішення, наголосив він.
Потому сесія в першому читанні ухвалила зміни до статті 4 декрету Кабінету Міністрів «Про державне мито». Мета цього проекту, за словами доповідача Володимира Стретовича, внести уточнення до чинного документа. І зазначити, що пільги на утримання від стягнення податку мають право також громадяни, які отримують у спадок вклади, грошові заощадження і страхові внески, що були зроблені до 1992 року. «Це віртуальні кошти, але податок на них цілком реальний», — наголосив депутат.
Ухвалили народні обранці й постанову про зняття з розгляду низки законопроектів (щодо питань оподаткування) у зв’язку з втратою актуальності.
За основу парламентарії ухвалили також проект закону «Про мораторій на видалення зелених насаджень на окремих об’єктах благоустрою зеленого господарства міста Києва». Документ передбачає введення мораторію терміном на п’ять років на вирубку зелених насаджень у найважливіших об’єктах зеленого благоустрою столиці, зокрема скверах, ботанічних садах, парках, рекреаційних зонах, островах та схилах Дніпра. «Це лише перший етап зупинки цього руйнівного процесу», — зауважив доповідач проекту Іван Заєць. Він погодився із зауваженнями колег щодо необхідності посилення відповідальності за знищення зелених насаджень, а також підготовки проекту закону про зелені насадження міст та інших населених пунктів.
Розгляд наступного законопроекту — про внесення змін до закону «Про загальну структуру і чисельність МВС» — спричинив у сесійній залі гостру дискусію. Автор проекту Геннадій Москаль запропонував виключити із закону норму про підрозділи місцевої міліції, адже фінансується вона з державного, а не з місцевих бюджетів, бо цього робити не дозволяє Бюджетний кодекс. Така проблема справді існує, зазначив бютівець Андрій Шкіль. Тож потрібно або скасовувати місцеву міліцію, або змінювати Бюджетний кодекс.
У тому, що це питання потрібно вирішувати, упевнений і комуніст Валерій Бевз, але не через ухвалення запропонованого законопроекту, а через внесення змін до Бюджетного кодексу. Наразі народні обранці погодилися з аргументами опонентів Геннадія Москаля і не підтримали документ у першому читанні. Так само не підтримала сесія і пропозицію відправити законопроект на повторне перше читання.
На початку ранкового засідання народні депутати привітали з днем народження своїх колег — Володимира Ар’єва і Леоніда Глібова.