Проект держбюджету-2010 на розгляд парламенту буде подано до 11 квітня. Про це, відкриваючи вчорашнє засідання уряду, повідомив Прем’єр-міністр Микола Азаров.

«Залишилося трохи більше тижня до представлення бюджету у Верховній Раді. Зараз можна констатувати, що основні проблеми проекту бюджету уряд вирішив», — зазначив він та доручив міністру фінансів Федору Ярошенку разом з іншими міністерствами та відомствами доопрацювати питання, які до цього часу не узгоджені. За словами прем’єра, це стосується визначення обсягу коштів, передбачених для компенсації ПДВ, та інвестиційних проектів. Що ж до відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, то під час зустрічі з керівником місії Європейського департаменту МВФ Атанасіосом Арванітісом глава уряду висловив сподівання, що переговори завершаться розробкою нової програми або буде серйозно трансформовано попередню. А для цього уряд має розробити реалістичний, збалансований проект бюджету. «Звичайно, це важкий, «кризовий» бюджет. Але це реальний бюджет, який дозволить нам стабілізувати фіскальну сферу і підготувати реформи, які ми будемо проводити вже в поточному році й, головним чином, у наступному», — зазначив він. А оскільки проведення реформ завжди потребує фінансових ресурсів, то в цьому питанні уряд розраховує на підтримку МВФ. «Проїдання ресурсів» більше не буде», — пообіцяв прем’єр.
Сьогодні урядова робоча група на чолі з віце-прем’єром Сергієм Тігіпком та міністром палива й енергетики Юрієм Бойком має обговорити з місією МВФ питання, поставлені під час зустрічі М. Азарова та А. Арванітіса. С. Тігіпко перед початком учорашнього засідання уряду наголосив, що під час цих переговорів йтиметься «про наповнення Пенсійного фонду, збалансованість бюджету «Нафтогазу України» та рівень відшкодування ПДВ». Водночас він висловив тверду переконаність, що «заробітні плати та пенсії виплачуватимуться, а за зовнішніми боргами дефолту не буде».
Оцінюючи поточний стан економіки, М. Азаров зазначив, що, незважаючи на окремі ознаки пожвавлення, досі спостерігаються фактори внутрішньої нестабільності. Особливе занепокоєння прем’єра викликають спроби «окремих власників» використати своє монопольне становище або картельні домовленості для підвищення цін. «Я хочу нагадати всім, що цінова стабільність, а особливо зараз, є важливою умовою позитивних змін в економіці й у соціальній сфері, а головне, для подальшого економічного зростання», — сказав він та звернув увагу першого віце-прем’єра Андрія Клюєва та віце-прем’єра Сергія Тігіпка «на недостатність заходів, які вони вживають, щоб забезпечити стабільну цінову ситуацію». А тим, хто не почує цього заклику, М. Азаров пообіцяв «використати всі наявні можливості, щоб утримувати цінову ситуацію в державі».
Прем’єр також поінформував членів уряду про результати переговорів із керівництвом Російської Федерації. Констатувавши, що минулого року Росії вдалося домогтися підписання вигідного для себе контракту з постачання і транзиту газу, а «Україна, навпаки, отримала найвищу ціну на газ серед усіх своїх сусідів, та ще й були передбачені вкрай жорсткі санкції за недобір обсягів газу та на випадок затримки платежів», М. Азаров наголосив, що «це умови контракту, які нас не можуть влаштовувати». Відтак він повідомив, що сторони «досягли домовленості розпочати переговори щодо зміни умов контракту, а також укладання угод у різних напрямах співпраці: енергетика, машинобудування, наука та інше». За словами прем’єра, під час переговорів Росія також висунула низку претензій стосовно невиконання Україною двосторонніх домовленостей. І хоча М. Азаров не конкретизував цих претензій, та про деякі «дрібниці» в інтерв’ю «Російській газеті» днями поінформував заступник керівника «Росмайна» Юрій Медведєв, котрий заявив, що Росія претендує на право власності стосовно майже 300 об’єктів соціальної сфери й промисловості, розташованих в Україні.
Тож, загалом погоджуючись із думкою прем’єра, що «ми повинні прибрати в українсько-російських відносинах усе те, що викликає напругу й непорозуміння», наголосимо, що це «прибирання» має відповідати національним інтересам та, щонайменше, повинне бути взаємним.