Після десяти днів роботи на посаді голови Рівненської обл-держадміністрації Василь Берташ (на знімку) дав прес-конференцію. Каже, що в ці дні знайомився зі станом справ, чимало часу присвятив кадровим питанням, при цьому наголосивши, що в доборі кадрів його цікавить найперше професіоналізм і, звичайно ж, порядність людини, яка претендує на посаду державного службовця. Для цього навіть попросив журналістів назвати телефон 695-341, за яким громадяни можуть дати оцінку тому чи іншому чиновникові, повідомити про факти корупції, які будуть ретельно вивчені. В. Берташ запевнив, що тотальних кадрових чисток, як це було у 2004 році на Рівненщині, коли без роботи через свої політичні переконання опинилося чимало людей, не буде.
За перші дні роботи, сказав голова РОДА, він домовлявся з депутатами облради про конструктивну роботу задля інтересів регіону. Звичайно ж, без цього, зважаючи на нечисленне представництво «регіоналів» та «народників» в облраді, йому буде важко втілити ряд хороших задумів, які б сприяли поліпшенню справ у регіоні в усіх галузях. Серед таких — подальше залучення інвестицій у регіон, як це робив його попередник Віктор Матчук (нині народний депутат України). На Рівненщині, сказав новий очільник області, планують утілити п’ять інвестиційних проектів на загальну суму 250 мільйонів американських доларів, що дасть можливість створити 1200 робочих місць. Один із таких проектів вартістю 10 мільйонів євро — будівництво в селі Бугрин Гощанського району заводу з виготовлення заморожених напівфабрикатів. Його реалізація, крім створення півтисячі робочих місць, додаткових надходжень до бюджету, дасть ринок збуту вирощеного на полях та фермах місцевими селянами. Адже завод працюватиме на місцевій сировині. Щодо сільських проблем, то Василь Берташ дав доручення фахівцям вивчити, скільки цукрового буряку вирощуватиметься нинішнього сезону селянами, щоб у такий спосіб вирішити, чи доцільно відновити роботу ще двох цукрових заводів — у селі Оженин Острозького району та в Корці.
Торкнувся Василь Берташ і проблеми повнішого використання природних ресурсів, на які багата Рівненщина, зокрема торфу та бурштину. Останній масово несанкціоновано видобувається «чорними старателями». Тим часом, щоб легалізувати видобуток «сонячного каменю», створивши для цього артілі, залишається внести лише один пункт до напрацьованих народними депутатами України, які представляють Рівненщину, законопроектів, що вже пройшли читання у Верховній Раді, — виключити бурштин із переліку дорогоцінних матеріалів, як це вже зроблено в інших країнах світу.
Загалом голову РОДА нині турбує формування обласного бюджету, який, судячи з попередніх підрахунків, буде на двадцять відсотків менший, ніж торік. Над цим уже працюють фахівці, депутати. Та й зараз, коли ще бюджет не прийнято, відчувається гостра нестача коштів: на утримання одного державного службовця облдержадміністрації (відрядження, витрати на канцтовари тощо) на квартал виділено... дев’ять гривень.
 

Фото автора.