Депутати львівської міської ради на своїй останній сесії дали згоду на майбутню передачу цілісного майнового комплексу ЛКП «Дирекція з будівництва стадіону у Львові» під патронат Кабінету Міністрів. Не прийняти це принципове рішення вони не могли, адже бюджет Львова порожній і зводити далі стадіон Львову «самотужки» просто неможливо.
— Львів’яни мають тішитися, якщо за цим кроком нашого депутатського корпусу, зробленим назустріч Кабміну (а ми отримали від Кабінету Міністрів лист саме з такою пропозицією) підуть конкретні дії з боку держави, і вона дійсно візьме на себе будівництво стадіону, — стверджує депутат львівської міськради Василь Павлюк. — Місто робити це далі самостійно не має жодних шансів. Мало того, ми повинні віддавати гроші по кредитах, узятих у минулі роки під 20 відсотків річних. Лише у цьому році повинні віддати 40 мільйонів гривень відсотків, і це не враховуючи тіла кредиту. Щоправда, маємо надію, що сплачуватимемо лише за витрачену частку грошей.
Якщо Кабмін усе ж таки наважиться добудовувати спортивну арену у Львові, йому доведеться вирішувати чимало супутніх проблем. Приміром, як бути із структурами біля основного об’єкта, із будівництвом доріг, комунікацій? Чи залишиться земельна ділянка довкола, чималою площею в 25 гектарів, у власності територіальної громади Львова, і чи ЛКП матиме право на користування? Треба буде щось вирішувати і зі створеним у львівській міськраді департаментом «Євро-2012», і із заступником міського голови з питань «Євро». І взагалі — за яким проектом будувати і кому за нього платити? Адже вже чотири фірми беруть участь у роботі над проектом: австрійська фірма «Альпіна» (заплачено 36 мільйонів гривень), львівська фірма «Арніка», проектна фірма «Азовінтекс» і німецька фірма «Арена ком». Проектантів купа, а виглядає, як у чотирьох няньок дитя без ока...
Загалом же передання будівництва євро-
стадіону у Львові в управління держави розцінюється як провал амбіційних задумів міського голови Андрія Садового зробити все «силами львівської громади». Наразі львів’яни перебувають в очікуванні, зокрема, відповідного рішення Кабміну, створення комісії з передачі об’єкта. І певності, що таке станеться, немає. Останнім часом Президент України Віктор Янукович декілька разів наголосив, що для будівництва стадіону потрібно шукати інвесторів, а не розраховувати на кошти з державного бюджету.
На знімку: депутат львівської міськради Василь Павлюк.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.