У Києві щонайменше 30 дітей щороку реєструють знайдами. Таких немовлят здебільшого й випадково знаходять у парках, торгових центрах, супермаркетах, під’їздах, контейнерах для сміття і т. п. Урятувати вдається не всіх і не завжди, оскільки допомога, буває, приходить запізно.
Нині в столиці розпочата робота з реалізації програми «Вікно життя», покликаної дати шанс на життя немовлятам, чиї матері з тих чи інших причин позбуваються їх у такий мерзенний спосіб. Схожі програми під різними назвами давно й успішно реалізовуються у багатьох країнах світу. В Україні «Вікно життя» відкрите в травні 2009 року у Львові.
«Вікно» — це невеликий бокс або ніша в стіні лікарні, монастиря, госпіталю чи соціальної установи, обладнане під колиску. Воно облаштоване так, що ні зовні, ні зсередини неможливо побачити, хто і коли кладе туди дитину. Тож «зозуля» залишиться анонімною. «Колиска» обладнана датчиками, що реагують на відкриття кришки, зрушення ліжечка або механічний тиск на нього (в різних країнах застосовуються різні технології).
Створення «Вікна життя» у Києві дасть змогу врятувати не одне залишене безсердечною матір’ю немовля. КМДА звертається до представників усіх релігійних конфесій, медичних установ з тим, щоб визначити тих, хто готовий узяти участь у реалізації проекту.