До села Брага мені вдалося потрапити холодного березневого дня. На берегах Дністра, з якого на кілька метрів спустили воду, залишилися лежати величезні крижини. Так що краєвид більше нагадував картини з фантастичного фільму. До Браги мені порадили поїхати з кількох причин. По-перше, там можна побачити залишки Олександрівських укріплень сімнадцятого сторіччя. По-друге, у Бразі зберігся польський цвинтар, і по-третє, десятки фотохудожників приїжджають сюди заради унікального виду на Хотинську фортецю, яка розташована просто напроти села, на іншому боці Дністра.
Як до кожної української історичної місцини, яка не є загальновідомою, перша проблема — дістатися. З’їхавши з траси, що веде з Кам’янця на Хотин, ви опинитеся у полоні частково бруківки, частково польової дороги. Тому, якщо вам захочеться побачити Брагу, то раджу обрати теплу суху пору року, інакше цими манівцями (дорогою це назвати складно) ви не доїдете.
Проте Брага — це село, яке справді варто побачити, бо такого виду на Хотинську фортецю ви більше ніде не знайдете. Перед вами лежатиме Дністер, а над ним височітиме прямовисними стінами та середньовічними баштами Хотин. Захопившись таким незвичайним виглядом, я, незважаючи на багнюку, кинулася до води, щоб зробити кілька знімків. Аж з-за двометрової крижини визирнула бабуся і швидко пішла мені напереріз. З’ясувалося, що бабця пасла гусей і переживала, чи не на них я часом хотіла полювати. Але після знайомства вона розповіла, що раніше Брага було великим та багатим селом, але після того, як збудували Дністровську ГЕС, частину села затопили, й воно почало занепадати. А бабусиних гусей я все-таки вполювала, тільки на фото.
Варто лише обернутися від Хотинської фортеці, і ви побачите залишки колись могутньої споруди. Це Олександрівські укріплення, їх збудував 1621 року Валентій-Олександр Калиновський. На його честь ці укріплення й були названі. Укріплення звели, щоб захищатися від турків, які тоді йшли на Хотин. Укріплення і сьогодні добре видно. Дослідниця Євгенія Пламеницька вважає, що у сімнадцятому сторіччі вони являли собою чотири бастіони та равелін. За структурою споруда належала до бастіонної системи староголандської фортифікаційної школи, яка була популярною на той час. Проте жодних позначок, які б інформували туристів про те, що це саме Олександрівські укріплення, а не просто пагорб, мені знайти не вдалося.
Ще одне місце, яке варто побачити у Бразі, — це місцевий цвинтар. Там зберігся унікальний склеп родини Жебровських, який зараз використовують як костел, а також багато могильних пам’ятників позаминулого століття. Але унікальне у цьому цвинтарі те, що він досі діючий. І поруч з могилою вісімнадцятого сторіччя можна натрапити на поховання наших часів.
Ось так багато пам’яток історії зберігає одне маленьке село Брага. Але якщо їх не берегти, то час їх знищить, залишивши лише спогади.

Брага—Київ.
На знімках: на тому боці — Хотин; склеп Жебровських.


Фото автора.