За словами міністра юстиції України Олександра Лавриновича, попередні роки стали найбільш проблемними у питанні адаптації українського законодавства до європейського. 
У багатьох напрямках наші нормативні акти, навпаки, віддалились, а отже, необхідно продовжити роботу в цьому напрямку з міжнародними інституціями. Також О. Лавринович окреслив пріоритети діяльності та першочергові завдання міністерства. Першочерговими напрямками роботи, які будуть реалізовуватися не тільки структурними підрозділами міністерства, а й через спеціальні органи, створені Президентом, будуть три: законодавче забезпечення реформ в Україні (у першу чергу в сфері економіки), докорінна реформа судової системи України та антикорупційна політика.
Стосовно судової реформи О. Лавринович наголосив, що реформа повинна бути не для суддів, а для людей, які мають отримати доступний судовий захист та можливості для поновлення порушених прав і вирішення спорів. В Україні існує проблема з організацією судочинства і судового процесу, а от суддів якраз достатньо. Стосовно антикорупційного напрямку міністр зазначив, що він побачив у міністерстві три підрозділи, які боролися з корупцією, але це була не боротьба, а її імітація. О. Лавринович звернув увагу на недосконалість одного з нових антикорупційних законів, наявність у ньому багатьох негативних моментів. За його словами, закон спрямований проти освіти, медицини, підприємництва. А більшість корупційних діянь вчиняються саме з використанням легальних і законних методів. Найближчими місяцями планується підготувати об’ємний законопроект — зміни до закону про боротьбу з корупцією. Провідні три напрямки роботи міністерства не виключають його звичайних функцій, серед яких буде і забезпечення конституційних прав громадян, у тих аспектах, де вони ще досі не врегульовані (право на участь в житті територіальної громади, питання ініціативи всеукраїнського та місцевого референдуму), робота з виконання судових рішень. Щодо останнього, то Олександр Лавринович наголосив на необхідності змін у згаданій сфері. Оскільки сьогодні система побудована за таким принципом, що більше захищаються права боржника, а не права кредитора. Крім того, ми — єдина держава в світі, де встановлено заборону виконання судових рішень на рівні закону, — наголосив міністр. Зокрема це стосується мораторію на банкрутство підприємств, де є 50 і більше відсотків власності держави.