Її голосом промовляє Слобожанщина. Його пізнають серед інших, так само професійно-досконалих. Філолог за освітою, журналіст за фахом і поет за покликанням — вона відтворює у радіопросторі неймовірну атмосферу людяності, щирості, ліричності і інтелігентності. Вона — Ірина Мироненко — головний редактор Харківського обласного державного радіо, автор і ведуча популярних програм, володарка багатьох нагород, лауреат і переможець вітчизняних і міжнародних конкурсів.
Цей рік розпочався для пані Ірини перемогою на фестивалі української журналістики «Калиновий острів — Польща», який був організований Ольштинським відділом українців та Рівненською ОДТРК за сприяння маршалка Вармінсько-Мазурського воєводства Польщі і Держкомтелерадіо України. Ініціювати проведення такого фестивалю в Польщі діаспору спонукала участь у щорічному вітчизняному фестивалі «Калинові острови». Два роки тому рівненські журналісти запропонували назвати калиновими островами й ті місця в світі, де проживають українські громади. Першим став «Калиновий острів — Польща».
Учасників фестивалю гостинно зустрів промислово-туристичний Ольштин, де є потужна українська діаспора і в Вармінсько-Мазурському університеті є факультет української мови. На суд міжнародного журі було подано 37 телевізійних та 18 радіопрограм українських та польських журналістів, які висвітлювали життя національних меншин і проблеми збереження автентичної культури та євроінтеграції.
З північного сходу Польщі на північний схід України прилетіла звістка про відзнаку програми І. Мироненко «Шлях Муравський, шлях Пястовський» дипломом І ступеня.
Шлях Муравський, шлях Пястовський... Дві історичні дороги йдуть через український і польський регіони — Харківщину і Великопольщу. Роздуми і спогади авторки, враження від подорожі до Познані і знайомство з українською полькою Юзефою Жилінською, яка народилася ще до Першої світової війни, — все це викликало в уяві спільне для українців і поляків слово «ШЛЯХ».
Вірші Миколи Вінграновського і Ліни Костенко в авторському читанні. Недільна меса в головному храмі Познані. Хвилини молитви. Концерт в Цісарському замку — свідку прусського володарювання і Великопольського повстання... Харків’янка зі старечо-тремтливим голосом наспівує польську пісеньку. За її плечима дві світові війни, страшні 30-ті, навчання в промакадемії, робота в комуні А. Макаренка і 95-річний шлях життя...
Ірина Мироненко стримано раділа польській вікторії, бо добіг кінця життєвий шлях її героїні. Пані Юзефа вже не заспіває і не почує, але з глибин Чумацького шляху вона посміхається тим, хто торує свої шляхи калиновими островами...
 
Фото автора.