Південна частина Яворівського району Львівщини, що розташована в басейні річки Вишенька, стала об’єктом досліджень спільної українсько-польської експедиції, яка почала розкопки біля села Оселя. І хоча проведено лише археологічну розвідку, перші знахідки вже стали справжньою сенсацією, розповідає археолог Наталія Войцещук.

Йдеться про культуру лійчастої кераміки, яка існувала одночасно з трипільською. Поселення, на яке натрапили археологи, виникло майже шість тисяч років тому і мало досить тривалу історію. Саме тому тут вдалося знайти чимало цікавих матеріалів, що свідчать про побут наших предків.

За словами Наталії Войцещук, несподіванкою стало те, що стоянку людей культури лійчастої кераміки вдалося знайти саме в південній частині Яворівського району, адже досі вважалося, що тут її не було. Тож наступного року українські та польські археологи мають намір продовжити розкопки біля Оселі, адже зібраний матеріал свідчить про те, що основні відкриття — ще попереду. Після завершення розкопок та дослідження знахідок їх передадуть до фондів Мостиського краєзнавчого музею.

Львів.