До літа цукор тільки дешевшатиме
Спекулянти знову лякають народ подорожчанням цукру. По телевізору раз у раз крутять попереджувальні сюжети, а в газетах дедалі частіше так звані аналітики розміщають статейки, що нагадують «заказняки». Мовляв, одразу після Великодня цукор знову зростатиме в ціні. Не зростатиме! Він уже подешевшав з 12 до 8 гривень за кілограм. І, крім спекулянтських інтересів, для його подорожчання до літа немає жодних передумов. Поясню — чому...
По-перше, ажіотаж навколо цукру наприкінці минулого — початку нинішнього року «прокручувався» уже не раз, наш запасливий народ набрав його на всі випадки життя. Отож купівельний попит геть відсутній. По-друге, на світових ринках солодкий продукт стрімко дешевшає. На Лондонській біржі торговці, які робили ставки «на підвищення», сумують, підраховуючи недоотриманий прибуток. По-третє, у країну завезли на пільгових умовах значні обсяги заморського цукру-сирцю, який ми зобов’язалися їсти в рамках нашого вступу до СОТ. За оцінками, його тут уже близько 200 тисяч тонн. Та й внутрішній ринок активно зреагував на зимове подорожчання солодких кристалів: чималу їх кількість легально і «контрабандними тропами» було завезено із-за кордону. Чи жарт, у пік подорожчання в нас цукру на Лондонській біржі він коштував удвічі дешевше. По-четверте, у країні цукру на складах валом, у спекулянтів вони тріщать по швах. Власне, цим і пояснюється викид інформації про майбутнє подорожчання. Що їм ще робити, як не сіяти ажіотаж, поширювати чутки, якщо вони, нещасні, сидять, як дурні, на солодкому. Хоча не такі вже й нещасні — за зиму компанії-монополісти непогано нажилися за наш рахунок. Нескладна арифметика: якщо, приміром, на складі лежить 100 тонн цукру, і кожний кілограм продати на гривню дорожче, додатково виходить 100 тисяч гривень. А якщо лежить 100 тисяч тонн?! Отож привіт яхти, дорогі авто, вілли, особисті вертольоти! І здраствуй повна безконтрольність з боку держави!
Гадаю, це одне з найголовніших завдань нової влади — приструнити цукрових, бензинових та інших спекулянтів. Сприяти не розгулу торгашів, а відстоювати наші, простих споживачів, інтереси. Потрібно розібратися з антимонопольним відомством — нині воно, зізнатися, нагадує Моську, яка бігає навколо слона. Варто перейнятися питанням: чому асоціація цукровиків називається «національною», коли вона дедалі більше відстоює інтереси жменьки цукрових магнатів. І працювати в цьому напрямку. Якщо, звичайно, у планах нової влади керувати країною, а не просто «хапнути» і «відвалити», як це зазвичай буває.