Прес-конференція президента Української зернової асоціації Володимира Клименка в Києві, в агентстві «Інтерфакс-Україна», відбувалася, як завжди, на хвилюючу для трейдерів тему: неповернення їм державою ПДВ за експортоване збіжжя. Останнього з липня, скаржаться торговці, вони вивезли за кордон 17 мільйонів тонн. А податку на додану вартість, який їм обіцяли повернути, «зависло» на 5 мільярдів гривень. У своїх негараздах експортери здебільшого звинувачують колишній уряд та сподіваються, що нинішній зглянеться на їхні проблеми. Бо у підсумку, попереджають трейдери, втрачають сільгоспвиробники — торгівці свідомо недоплачують їм за зерно ті кошти, які не повертає держава. Адже перекупники збіжжя наголошують, що формують ціни, не розраховуючи на повернення ПДВ.
Як пояснив пан Клименко, зернотрейдери — це не благодійні організації, покликані підтримувати сільгоспвиробників, а бізнес. У підприємництва у природі ж бо — робити гроші.
Зважаючи на невеселу фінансову ситуацію в країні, коли всі податки за квітень підуть на погашення зовнішнього боргу, експортерам навряд чи варто розраховувати на повернення усього й одразу. А компромісний варіант — віддати облігаціями — трейдерів не влаштовує.
Але на що у цьому випадку розраховувати сільгоспвиробникам? Візьму на себе сміливість стверджувати, що коли перекупникам посміхнеться вдача і держава таки віддасть їм ПДВ, навряд чи хліборобам, котрим ті зараз недоплачують, варто очікувати на якісь повернення від експортерів. Усе піде торгівцям у прибуток.