Ніщо під місяцем не вічне, а особливо у нас. На хвилі чергової реорганізації Міністерство зв’язку України видало наказ №213 від 30.12.1994 року. Виробниче об’єднання «Кримзв’язок» на підставі цього документа з 01.01.1995 року було реорганізовано та на його базі створено два підприємства: Кримське республіканське підприємство поштового зв’язку «Кримпошта» — нині воно називається Кримська дирекція «Укрпошти» і Кримське республіканське підприємство електрозв’язку «Кримтелеком» — на даний час Кримська філія ВАТ «Укртелеком». У зв’язку з цим було здійснено поділ майна, у результаті якого затверджено розділові баланси районних (міських) вузлів зв’язку. На балансі Сакського районного вузла зв’язку виробничого об’єднання «Кримзв’язок» перебував триповерховий будинок районного вузла зв’язку по вул. Піонерській, 1 у м. Саки, а також — будівля гаража по вул. Промисловій, 2 у м. Саки.
Відповідно до акта поділу площ Сакського районного вузла зв’язку в 1995 році триповерховий будинок пошти загальною площею 2102 кв. м (вул. Піонерська, 1, м. Саки) і будівля гаража загальною площею 396 кв. м (вул. Промислова, 2, м. Саки) були поставлені на баланс «Кримпошти». Зазначений акт поділу було підписано в. о. директора Сакського районного вузла електрозв’язку Віктором Дегтярьовим і директором Сакського районного вузла зв’язку «Кримпошти» Ганною Одокиєнко, а також головними бухгалтерами цих підприємств і затверджено їхніми генеральними директорами.
П’ять років не було причин для занепокоєння, але раптом у 2000 році начальник Сакського цеху № 2 Центру електрозв’язку ВАТ «Укртелеком» (правонаступник Сакського «Кримтелекому») В. Дегтярьов звернувся до виконкому Сакської міської ради з проханням про правову реєстрацію та оформлення права власності за цехом № 2 Саки на об’єкти нерухомості, розташовані по вул. Піонерській, 1 і по вул. Промисловій, 2 у м. Саки, у тому числі й на ті, які перебували на балансі підприємства поштового зв’язку. У тому ж році 24 листопада місцева влада приймає рішення «Про правову реєстрацію й оформлення права власності на об’єкти нерухомості за цехом № 2 Саки ВАТ «Укртелеком».
Відповідно до зазначеного рішення ВАТ «Укртелеком» зареєстрував у БТІ право власності в цілому на домоволодіння по вул. Піонерській в м. Саки й домоволодіння по вул. Промисловій в м. Саки. «Укрпошта» про рішення довідалася пізніше. Почалися довгі судові позови. Нарешті у вересні 2008 року Господарський суд Автономної Республіки Крим прийняв рішення — визнати незаконним і скасувати рішення виконавчого комітету Сакської міської ради від 24.11.2000 року «Про правову реєстрацію й оформлення права власності за цехом № 2 Центру електрозв’язку №1 КД ВАТ «Укртелеком». І далі — визнати недійсними видані виконкомом Сакської міськради свідоцтва на право власності ВАТ «Укртелеком» на нежитлові приміщення в цілому, розміщені по вул. Піонерській, 1 і по вул. Промисловій, 2 у м. Саки. Під час винесення рішення суд виходив з того, що рішення виконавчого органу місцевого самоврядування не відповідає вимогам чинного законодавства, оскільки міською радою здійснено реєстрацію права власності на спірне майно за ВАТ «Укртелеком», у той час, як зазначене майно є державною власністю й не може належати іншим особам.
Колегія Севастопольського апеляційного господарського суду 27 січня 2009 року прийняла інше рішення за позовом Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта»: у частині визнання незаконним і скасування рішення виконкому Сакської міськради «Про правову реєстрацію й оформлення права власності за цехом № 2 м. Саки Центру електрозв’язку № 1 КД ВАТ «Укртелеком» відмовити, а також припинити справу в частині визнання недійсним виданого 14 грудня свідоцтва на право власності». Зокрема, апеляційний суд зазначив, що висновок суду першої інстанції зроблено без урахування доводів відкритого акціонерного товариства «Укртелеком» про те, що спірні будівлі було передано в статутний фонд громади. Також у рішенні зазначено, що наказом від 23 грудня 1999 року № 150 Державний комітет зв’язку та інформатизації України затвердив акт оцінки вартості цілісного майнового комплексу Українського державного підприємства електрозв’язку «Укртелеком». До акта оцінки вартості цілісного майнового комплексу створено додаток з переліком індивідуально визначеного майна, що передається до статутного фонду ВАТ «Укртелеком», у якому значиться також триповерховий будинок електрозв’язку, розташований в м. Саки по вул. Піонерській, 1 і гараж, розміщений в м. Саки по вул. Промисловій, 2. Крім того, суд спирався на рішення Євпаторійського міського суду АРК, згідно з яким спірні приміщення були на балансі «Укртелекому» і він ними користувався.
Кримська дирекція «Укрпошти» не погодилася з вердиктом апеляційної інстанції й подала касаційну скаргу до Вищого господарського суду України. 26 травня 2009 року цей суд приймає таке рішення: постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 27.01.2009 року залишити без змін. 6 серпня 2009 року відбулося засідання колегії суддів Верховного Суду України. І тут не знайшли підстав для перегляду попередніх судових рішень. Рішення його є остаточним і оскарженню не підлягає.
Але директор Кримської дирекції «Укрпошти» Олександр Сосін не збирається здаватися. У січні 2010 року він звертається до Генеральної прокуратури України з викладенням своєї точки зору на те, що відбувається. Він думає, що в цій справі рано ставити крапку. У своєму листі він пише, що в нього є підстави припускати, що одне із судових рішень, а саме Євпаторійського міського суду, яке стало підставою для відмови кримській дирекції «Укрпошти» для задоволення позову, має дві редакції. За цим фактом підприємство поштового зв’язку звернулося з матеріалами до прокуратури Євпаторії, яка у свою чергу направила їх до прокуратури Севастополя, а далі вони потрапили до Ленінського районного відділу внутрішніх справ Севастополя. Перевірка по ньому не завершилася досі. Олександр Сосін просить Генерального прокурора України перевірити факти.
P. S. Така ситуація з нерухомим майном кримської дирекції «Укрпошти», за словами її керівництва, склалася не лише в місті Саки, а й в інших містах Криму — Джанкої, Євпаторії, селищі міського типу Роздольне.