Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 22-й тур.
«Закарпаття» — «Оболонь». 0:1. 600 глядачів. Рефері — Шмигельський (Львів). Гол: Рожок, 54.
«Металург» (Запоріжжя) — «Зоря». 3:1. 6 700 глядачів. Рефері — Швецов (Одеса). Голи: Аржанов, 11, Опанасенко, 35, 90+4 — Лазарович, 55.
«Чорноморець» — «Іллічівець». 1:1. 4 000 глядачів. Рефері — Вакс (Сімферополь). Голи: Балашов, 3 — Пуканич, 39.
«Динамо» — «Металіст». 3:0. 17 100 глядачів. Рефері — Можаровський (Львів). Голи: Михалик, 17, Мілевський, 45+5, 61. Вилучено Девича («Металіст», 38, навмисний удар суперника рукою в обличчя після зупинення гри).
«Таврія» — «Металург» (Донецьк). 1:0. 9 300 глядачів. Рефері — Деревинський (Київ). Гол: Голайдо, 68.
«Шахтар» — «Арсенал». 3:1. 23 127 глядачів. Рефері — Шандор (Львів). Голи: Жадсон, 14, Вілліан, 27, Коста, 90+2 — Шацьких, 78.
«Кривбас» — «Ворскла». 1:1. 1 300 глядачів. Рефері — Бойко (Київська область). Голи: Льопа, 30 — Кулаков, 57. На 86-й хвилині Цуррі («Ворскла») не реалізував пенальті (воротар).
«Карпати» — «Дніпро». 1:0. 27 000 глядачів. Рефері — Іщенко (Київ). Гол: Худоб’як, 25. Вилучено Ротаня («Дніпро», 59, навмисний удар суперника, котрий не володів м’ячем, під час гри).
Бомбардири: Мілевський («Динамо») — 13 м’ячів, Коельо («Металіст») — 12, Селезньов («Дніпро») — 11, Адріано («Шахтар») — 9.
У Сімферополі відбулася репетиція наступного кубкового фіналу. Як відомо, ці команди поборютьься за приз у вирішальному поєдинку 16 травня. А от цього разу гору з мінімальним рахунком взяли кримчани. Хоча могли забити більше.
Після невдачі «Динамо» у матчі проти «Закарпаття» і привабливої гри, котру демонстрував «Металіст» в останніх турах, побачення цих команд у столиці очікували з особливим інтересом. Попри ужгородське приниження чемпіона, його прихильники не відвернулися від команди. Навпаки, вони заповнили по вінця трибуни стадіону імені Валерія Лобановського.
І сподівання вболівальників виправдалися. Була гостра і захоплива боротьба. Хоча у мене таке відчуття, що, можливо, краще було б не вилучали Марко Девича з поля. А то галасу навколо цього випадку буде надто. Вистачить і таких, котрі навіть саму перемогу господарів ставитимуть під сумнів. Але давайте розберемося, чи правильне рішення прийняв львівський арбітр Юрій Можаровський? Судіть самі, Девич, як то кажуть, із усією «пролетарською» ненавистю прямою ногою полетів на динамівця да Сілву, якимось щасливим дивом не травмувавши бразильця.
Але, з’ясувалося згодом, то було покарання зовсім не за той момент. Як пояснили мені мої добрі знайомі — рефері найвищої кваліфікації (з етичних міркувань їхні імена не називатиму) — «новий» українець після стрибка в ноги динамівського оборонця ще й ударив ліктєм в обличчя Тараса Михалика. От і потягнула така сукупність порушень на повноцінне вилучення. До речі, в протоколі цієї зустрічі можете прочитати, за що конкретно Можаровський покарав Девича.
Скажіть, звертаюся до «адвокатів» з табору опонентів «Динамо», можливо, вважаєте, що варто було похвалити Марко і влаштувати йому овацію за отой психоз? Одне слово, Девич, котрий набув чудової форми, замість користі для своєї команди дуже підвів її. Адже важко грати проти «Динамо» в меншості навіть такому кваліфікованому колективу, як «Металіст».
На жаль, травми зазнав Нінкович, проти якого грубо і жорстоко зіграв Едмар. Побоювалися, що у Мілоша перелом ноги. Але, слава Богу, діагноз не підтвердився. І тут червона картка напрошувалася ще й як...
Нелегко далася «Шахтареві» перемога над «Арсеналом». Кияни не здавалися навіть тоді, коли господарі в середині першого тайму повели 2:0. «Каноніри», як то кажуть, пручалися щосили. А коли Максим Шацьких забив ефектний м’яч головою (динамівська школа відчувається), ситуація загострилася неабияк.
«Гірники» помітно занервували. І якби гості не вдалися до авантюрних дій, то мали б шанс врятувати матч. Особливо дивно повівся воротар «Арсенала» Віталій Рева, котрий кинув робоче місце і побіг допомагати своїм забивати. «Шахтар» такого зухвальства не пробачає. І, будь ласка, м’яча вам у порожні ворота...
Варто сказати кілька слів про зустріч у Львові. «Карпати» продовжили безпрограшну серію (чотири перемоги і нічия в п’яти матчах). Хоча цього разу було їм дуже важко. Особливо тоді, коли «Дніпро» залишився вдесятьох після вилучення Руслана Ротаня. Гості нагадували здорованя, котрий з усіх сил намагається вдертися в будинок. Натомість львів’яни, наче підперли двері спиною, уперлися ногами і таки витримали отой несамовитий тиск.
В. Б.
На знімку: момент зустрічі в Запоріжжі. 
Фото Дмитра СМОЛЬЄНКА (Укрінформ).