Чільні представники нинішнього уряду, зокрема С. Тігіпко, заявляють про необхідність підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та газ для населення, стверджуючи, що це непопулярний, але необхідний захід для порятунку ЖКГ та «Нафтогазу». Водночас депутати-бютівці Олег Ляшко та інші переконані, що проблему нестачі коштів для розрахунків за енергоносії можна і потрібно розв’язати без підвищення тарифів.
Для цього, вважають опозиційні депутати, необхідно зробити дві речі:
— припинити практику завищення обсягів тепла, води, енергії, начебто наданих населенню, що відповідно призведе до зменшення витрат людей на «комуналку»;
— навести порядок у грошових потоках, які навколо цього крутяться. Приміром, до «Нафтогазу» доходить менше половини сплачених за спожитий газ коштів, а решта «дорогою» втрачається і переводиться у тінь через незаконне використання транзитних рахунків та інші схеми.
Конкретним механізмом для розв’язання цих проблем може бути Єдина державна система моніторингу житлово-комунальних і енергетичних послуг (ЄДСМ), створена українськими вченими й інженерами на чолі з Інститутом кібернетики ім. Глушкова. Система вже довела свою ефективність на тимчасовому експерименті в Запорізькій і Луганській областях, де було виявлено, що населення переплачує за «комуналку» до п’яти разів. Достовірність цих висновків підтверджується ще й тим фактом, що у квартирах, де встановили автономне теплопостачання, витрати на тепло скоротилися щодо централізованого теплопостачання теж у 5 і більше разів.
Наступним логічним кроком мало б стати надання законодавчої підтримки цій практичній розробці українських учених для її запровадження в Україні. Відповідний закон було ухвалено парламентом у першому читанні ще навесні 2007 року. Проте остаточне прийняття цього закону загальмовано тими силами, які наживаються на оборудках навколо ЖКГ.
Додаткової інтриги додає та обставина, що під час перебування в опозиції команда 
В. Януковича оголошувала про свою підтримку Єдиної системи моніторингу (рішення опозиційного уряду №8 від 5 червня 2008 року). Проте тепер виконувати свої обіцянки нова влада не поспішає, очевидно, аби не зачіпати інтереси тіньового бізнесу. Тож пропоноване урядом М. Азарова підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та газ не вирішує проблему, а лише знову призведе до збільшення статків олігархів за рахунок простих людей.
Саме тому група депутатів-бютівців звернулася до Голови Верховної Ради України В. Литвина з вимогою невідкладно розглянути в другому читанні і в цілому проект закону України «Про основні засади функціонування Єдиної державної системи моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і житлово-комунальні послуги», реєстр №0954.
Це інтегрована інформаційна система для об’єктивного виміру фактичних обсягів наданих житлово-комунальних і енергетичних послуг і моніторингу грошових потоків у оплаті, з наданням оперативної інформації органам влади всіх рівнів. При цьому система забезпечує зведення загального енергетичного балансу держави, що також важливо для розробки заходів з енергозбереження.
Істотною перевагою Системи моніторингу є те, що вона реалізована на існуючій технічній базі і дає можливість покращити ситуацію вже зараз, а не у віддаленій перспективі.