Учора в столиці страйкували тролейбусники. З 5-ї до 10-ї години ранку близько 80 чоловік (приблизно половина зміни водіїв та контролерів) з тролейбусно-експлуатаційного депо №2 провели попереджувальну акцію протесту. Мета останньої — припинити систематичне порушення їхніх прав. І передусім — погасити заборгованість з виплати заробітної плати.
— Ми вже маємо певні перемоги. Так, на етапі підготовки до попереджувальної акції нам вдалося домогтися виплати більшої частини (70 %) боргу із зарплати, — розповів учора на прес-конференції голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якібчук. — У п’ятницю керівництво тролейбусного депо № 2 повністю виплатило колективу зарплату за січень та частину — за лютий.
Проте вимоги страйкарів виконано лише частково, а тому тролейбусники не виключають, що можуть одного дня знову не вийти на свої маршрути. Мовляв, якщо у відведений тижневий строк адміністрація не виконає решту запропонованих водіями пунктів, вони оголосять про початок загального страйку.
— Наші вимоги залишаються незмінними. По-перше, повернути рівень оплати праці 2008 року, — каже Олександр Корнієнко, голова ініціативної групи водіїв. — З січня минулого року наші зарплати скоротилися удвоє, нас позбавили премій, надбавок за складність маршруту тощо. По-друге, ми стоїмо на тому, щоб наркологів повернули на диспетчерські пункти. Зараз ми змушені перед зміною проходити наркологічний контроль у самому депо. А потім звідти їхати на місце перезмінки, витрачаючи на це свій особистий час.
З-поміж іншого вимагають страйкарі повноцінного забезпечення депо запчастинами і проведення ремонту рухомого складу. За їхніми словами, нині значна частина машин є тією чи іншою мірою аварійними. І перевозити ними пасажирів небезпечно.
Щоправда, на думку пана Якібчука, столичне депо № 2 — не виняток, система простежується по всій країні. І подібні приклади є ледь не в кожному регіоні. Відтак, мовляв, без ґрунтовних змін не обійтись.