На вчорашньому брифінгу лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявила, що суддям Конституційного Суду буцімто пропонують мільйон доларів за визнання коаліції та уряду легітимними.
Нині, за її словами, в Конституційному Суді перебувають на розгляді три подання від народних депутатів від Партії регіонів, БЮТ та «НУ—НС» щодо легітимності утворення парламентської коаліції. Сьогодні має розпочатися розгляд справи за поданням депутатів-регіоналів. І на суддів, призначених за квотою Верховної Ради, з’їзду суддів та попереднього президента Віктора Ющенка нині чиниться безпрецедентний тиск — із тим, щоб вони визнали коаліцію правочинною, стверджує Ю. Тимошенко. «Всіх суддів КС почали викликати до Януковича, щоб вони або визнали легітимність формування коаліції та уряду, або написали заяву за власним бажанням, за що їм пропонують гарне пенсійне забезпечення та посади, — сказала лідер опозиції. — А хто погоджується працювати з Януковичем на будь-якій основі, у тому числі й незаконній, за рішення «освятити коаліцію» пропонують мільйон доларів». А тим, хто відмовляється, заявила Ю. Тимошенко, «погрожують Генпрокуратурою і звільненням за порушення присяги». Цю інформацію, запевнила лідер БЮТ, вона отримала безпосередньо від деяких суддів КС. Однак їхні прізвища не назвала.
За її інформацією, КС отримав завдання від нової влади — ухвалити рішення про легітимність коаліції до 11 квітня, коли має розпочатися офіційний візит Віктора Януковича до США.
«Нині йде ламання Конституційного Суду через коліно, і ми за один крок від того, щоб країна залишилася без нього», — вважає лідер БЮТ. Опозиція в особі фракції БЮТ має намір «всіма можливими парламентськими методами» захищати суддів КС, які займуть правову позицію, та ініціювати звільнення за порушення присяги тих суддів, які ухвалять рішення про легітимність коаліції та уряду.