Незважаючи на зернові втрати під час зими, споживачам не варто хвилюватися
Попри очікуваний недобір озимих, який перевищить середньорічні показники, урожаю поточного року буде цілком достатньо для задоволення внутрішніх потреб країни. Так вважають експерти Українського клубу аграрного бізнесу.
Прогнози втрат озимих коливаються в межах від 13 до 25 відсотків від посівних площ під ними. Водночас середнім вважається рівень до 10 відсотків. Однак ці втрати, на думку фахівців УКАБ, не є критичними для країни. Навіть якщо справдяться найгірші очікування,  не варто побоюватися серйозних наслідків для нашого продовольчого ринку.
Так, навіть із урахуванням площ, які перебувають у критичному стані, вал зернових прогнозується на рівні 40—45 млн. тонн. Несприятливі погодні умови найбільше позначаться на посівах озимої пшениці, виробництво якої може скоротитися на 2—2,5 млн. У результаті врожай цієї хлібної культури не перевищить 18—19 млн. тонн. Цього досить для повного забезпечення потреби внутрішнього ринку — ще близько 6 млн.  тонн пшениці «залишиться», щоб продати за кордон. Загалом експорт зерна нового врожаю може становити до 18—19 млн. тонн проти 20 млн. у поточному сезоні.
Споживачам, зазначають експерти УКАБ, не варто хвилюватися — Україна залишиться з хлібом і обсяг експорту буде значним, а ушкоджені площі, швидше за все, доведеться пересіяти.