Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко (на знімку) вважає, що нинішній пленарний тиждень буде тижнем серйозного випробування опозиції. Зокрема, в інтерв’ю 5-му телеканалу він підтвердив, що опозиція наполягатиме на розгляді питання про відставку міністра освіти та науки Дмитра Табачника, а також, відповідно до Регламенту Верховної Ради, пропонує у п’ятницю заслухати інформацію міністра палива та енергетики Юрія Бойка про українсько-російські газові переговори.
Коментуючи ініціативу Арсенія Яценюка про заслуховування в парламенті звіту Прем’єр-міністра стосовно кадрових призначень та розгляду програми діяльності уряду, М. Томенко сказав: «Є проблема зі знанням базового документа, за яким повинна жити як коаліція, так і опозиція. Він називається Закон «Про Регламент Верховної Ради України». Так от, цей закон, на жаль, передбачає лише один звіт уряду протягом року з цілком конкретних питань: програма діяльності уряду та виконання бюджету».
Що стосується дати та механізму розгляду програми діяльності уряду, то для цього, підкреслив М. Томенко, не треба вносити жодних постанов. «Регламент зобов’язує Кабінет Міністрів протягом місяця, тобто до 11 квітня, подати програму діяльності уряду, яку згодом, протягом 15 днів, мають розглянути комітети та відповідно винести її для розгляду у сесійній залі», — сказав він. У зв’язку з цим М. Томенко зазначив: «Ми раді прийняти до спільної роботи всіх тих народних депутатів, включно з Арсенієм Яценюком, котрі прагнуть працювати в опозиції. Проте я радив би перечитати відповідні розділи Регламенту Верховної Ради, які чітко визначають, якими правами користується парламентська опозиція». Але найголовнішим є те, що «всім опозиціонерам треба почати з простого — приходити на роботу», — зауважив М. Томенко.