Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголошує на важливості здійснення владою зрозумілої, публічної та відкритої політики в інтересах людей. «Потрібна зрозуміла, публічна, відкрита політика влади, щоб люди її бачили й відчували, і щоб була взаємопідтримка, бо без цього зробити складну і необхідну роботу неможливо», — сказав він в інтерв`ю телеканалові «Рада». За повідомленням прес-служби Верховної Ради, В. Литвин зауважив, що ті кроки, які вже зроблено в цьому напрямку, зокрема спільні наради Президента, Прем`єр-міністра і Голови Верховної Ради для обговорення нагальних проблем життя країни, «вже є позитивним сигналом не лише для людей всередині країни, а й для європейської і світової спільноти».
Разом з тим глава парламенту вважає, що соціально-економічна ситуація не може бути покращена за короткий проміжок часу. «Має бути розуміння очевидного факту, що треба розраховувати на тривалий період. Не можна сьогодні жити ілюзіями і навіювати ілюзії людям, що завтра економічно-соціальне життя і самопочуття людей одразу в рази зміняться на краще», — сказав він. Також В. Литвин висловив переконання, що прийняття програми соціально-економічного розвитку, держбюджету, програми діяльності уряду і закону про засади внутрішньої та зовнішньої політики стабілізують ситуацію в Україні. При цьому він зазначив, що розглядові бюджету повинен передувати розгляд програми соціально-економічного розвитку країни, яка, за його словами, практично готова і найближчими днями буде подана до Верховної Ради. За його прогнозами, закон про бюджет буде ухвалено у травні.
Оцінюючи пропозиції щодо приєднання України до Митного союзу, В. Литвин нагадав, що наша держава є членом Світової організації торгівлі, а країни, які утворили Митний союз, — ні. «Якщо Україна в особі влади декларує, що вона готова вступити в Митний союз на принципах СОТ, треба порахувати і сказати, як це буде сприйнято, і чи не є це просто бажанням зберегти до себе прихильність, декларуючи, що ми готові, але водночас нас стримує СОТ», — зауважив він. В. Литвин зазначив, що відсутність аналітичного підходу призвела до того, що при вступі до СОТ Україна «просто програла, взяла на себе набагато більше зобов`язань, ніж це потрібно було брати».
Відповідаючи на запитання про можливу участь України у газотранспортному консорціумі, глава парламенту підкреслив, що зараз розмови на цю тему ведуться, щоб «відчути реакцію політиків і громадськості, міжнародну реакцію». «На моє глибоке переконання, потрібно дати тлумачення, що ми розуміємо під словом консорціум, що складатиме цей консорціум, що буде вкладено в це об`єднання і що отримає кожна зі сторін — Росія як виробник газу, Україна як транзитер газу, яка має газорозподільну мережу, і Європа, яка споживає газ», — сказав він. «Як мені видається, поки що всі, хто говорить на цю тему, приблизно або слабко уявляють, що це таке», — додав він.