Нинішнього пленарного тижня парламент планує розглянути 70 законопроектів. І це лише депутатські, оскільки з огляду на зміну влади глава держави та Кабінет Міністрів відкликали всі президентські та урядові законодавчі ініціативи. Про це повідомив на погоджувальній раді Голова Верховної Ради Володимир Литвин.
На вівторок, 30 березня, попередньо пропонувалося розглянути низку законопроектів щодо місцевих виборів, зокрема, про повернення до мажоритарної системи, запровадження на місцевих виборах відкритих списків кандидатів у депутати, підвищення відповідальності членів виборчих комісій. Однак депутати вирішили перенести розгляд цих питань і спочатку ухвалити системні законопроекти щодо місцевих виборів. Робоча група вже завершила роботу над Виборчим кодексом, і його направлено до фракцій на ознайомлення.
Володимир Литвин нагадав, що перед прийняттям рішення парламенту про визнання такою, що втратила чи
нність, постанови Верховної Ради про проведення місцевих виборів 30 травня ц. р., йшлося про те, що коли парламент схвалить постанову про перенесення чергових місцевих виборів, необхідно направити законопроект № 4177 про внесення змін до Конституції щодо місцевих виборів (ініціатива фракції БЮТ), на висновок до Конституційного Суду. Напрацьовано ще один законопроект робочою групою на чолі з депутатом Юрієм Ключковським. Глава парламенту запропонував провести спеціальне засідання, присвячене розгляду всіх проектів закону про місцеві вибори. На цій сесії доведеться спочатку попередньо схвалити проект конституційних змін і направити його на висновок до Конституційного Суду, а на наступній сесії прийняти остаточне рішення про дату проведення наступних місцевих виборів. «Якщо йти за цією логікою, то вибори вимальовуються у березні 2011 року», — сказав В. Литвин. Із проектом Виборчого кодексу депутати матимуть змогу ознайомитися до 28 квітня.
Нинішнього пленарного тижня парламентарії також визначатимуться щодо керівництва «обезглавлених» комітетів (де голови комітетів перейшли на роботу в уряд) та входження новоприбулих депутатів до складу комітетів.
Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко підтримав думку, що немає логіки у розгляді низки законопроектів про місцеві вибори, доки не розглянуто ключовий законопроект — про внесення змін до Конституції. Парламентарій також запропонував заслухати інформацію урядових структур про подальші переговори з Росією щодо поставок газу.
Лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко наполягав на розгляді проекту постанови, яка передбачає звіт Прем’єр-міністра щодо кадрових призначень. «На високі державні посади потрапили родичі високопосадовців та колишні судимі», — заявив депутат. Нунсівці також вимагають розгляду постанови про відставку міністра освіти Дмитра Табачника, зміни до Регламенту, які надають право вважатися парламентською опозицією декільком депутатським фракціям.
На думку керівника фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, розподіл керівних посад у комітетах та членство депутатів у комітетах має відбуватися за квотним принципом: новообраний депутат займає місце того депутата в комітеті, який пішов працювати в уряд чи на іншу державну посаду.
А КПУ, повідомив її лідер Петро Симоненко, наполягає на заслуховуванні інформації про різке підвищення цін на пальне, розгляді проектів постанов про перспективи України щодо вступу до Митного союзу та формування Єдиного економічного простору з державами СНД.
Лідер фракції Блок Литвина Ігор Шаров запропонував провести нараду керівників фракцій щодо місцевих виборів, планово підійти до бюджетного процесу і чітко визначити дати розгляду цього законопроекту в парламенті. За рішенням погоджувальної ради у п’ятницю має відбутися «Година запитань до уряду», на якій депутати заслухають інформацію міністра палива та енергетики Юрія Бойка про зростання цін на пальне.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.