Консенсусу щодо обрання Першого заступника Голови Верховної Ради України серед депутатського корпусу наразі немає — заявив на брифінгу після погоджувальної ради глава парламенту Володимир Литвин. Він прогнозує, що кожна фракція (окрім його блоку) запропонує свої кандидатури на цю посаду. Сьогодні має відбутися зустріч лідерів фракцій із керівництвом парламенту, на якій з-поміж інших питань обговорюватиметься й обрання Першого заступника Голови Верховної Ради.
Глава парламенту також зауважив, що опозиція зможе щосереди згідно з Регламентом пропонувати свої питання на розгляд парламенту, коли остаточно сформується (адже нині на її роль претендують принаймні три політичні сили). «Опозиція формується потужна і вона дрімати не дасть, — вважає В. Литвин. — За нинішніх обставин, коли потрібно приймати доволі складні рішення, наявність опозиції, яка пропонуватиме альтернативне бачення тих чи інших питань, дасть змогу виходити на прийняття відпрацьованих за високими мірками рішень, критикувати дії уряду».
У розподілі посад у парламентських комітетах має бути «певна етика взаємин», переконаний глава парламенту. Адже за ст. 81 Регламенту після початку роботи парламенту та створення коаліції розподіл посад у комітетах відбувається за пропорційним принципом, представники опозиції мають право очолити низку парламентських комітетів. Нині може відбутися перерозподіл посад, вважає В. Литвин, але відповідно до домовленостей між фракціями. «Бо зараз опозиція не хоче віддавати ті комітети, в яких нині керує, і претендує на посади голів в інших комітетах», — стверджує В. Литвин. Водночас глава парламенту застеріг від цілком нового розподілу посад: «Якщо почати все по-новому розподіляти, то Верховна Рада буде паралізована ще як мінімум на два місяці».
Відповідаючи на запитання щодо ймовірності створення союзної держави з Росією та Білоруссю (про що заявив віце-прем’єр Володимир Семиноженко), В. Литвин наголосив, що політикам треба забути про передвиборні гасла і спочатку запитати у Росії, чи готова вона до такого. «Відповідь, скоріше за все, буде негативною, — прогнозує політик. — Треба навчитися жити в державі самостійно і довести, бодай у 2011 році, коли відзначатимемо 
20-річчя незалежності України, що можемо бути державою і мати реальний суверенітет».