Голова Верховної Ради Володимир Литвин провів зустріч із делегацією Європарламенту, під час якої обговорювалося широке коло питань співпраці з Євросоюзом та участі України в міжнародних парламентських організаціях.

Як повідомив прес-секретар глави українського парламенту, на початку зустрічі В. Литвин окреслив нинішню ситуацію в нашій державі, звернувши увагу співрозмовників на ту важливу обставину, що намітилася співпраця між Президентом, урядом і Верховною Радою України. Щодо критики з боку деяких політичних сил, які висловлюють сумніви стосовно способу формування парламентської коаліції, то 

В. Литвин зауважив: «Треба дати можливість Конституційному Суду або підтвердити ці сумніви, або розвіяти їх». Після рішення Конституційного Суду, вважає керівник українського парламенту, «ми знатимемо, що робити». А зараз, за його словами, потрібно організувати роботу і якомога швидше переходити від проголошення обіцянок, слів та намірів до їх практичної реалізації. При цьому В. Литвин спрогнозував, що склад коаліції в парламенті буде збільшуватися. Разом з тим, за його словами, владі необхідно зважати на наявність у країні потужної опозиції. «Відтак відповідний контроль з її боку буде гарантований», — впевнений Голова Верховної Ради.

У свою чергу, депутати Європарламенту наголосили на важливості досягнення в Україні політичної стабільності та погодилися з думкою про необхідність переходу від слів до конкретних справ. Після вступу в дію Лісабонської угоди, зауважив член делегації Марек Сівець, Європарламент став більш потужною інституцією. «Сподіваємося, що ці наші додаткові можливості ми використаємо для зміцнення зв’язків з Верховною Радою України», — заявив він. За словами євродепутатів, ухвалення останньої резолюції Європарламенту щодо України засвідчило, що саме ця інституція є «чи не найвідкритішою серед європейських структур для України». Вони підтвердили готовність Європарламенту «підтримати Україну та українців у їхніх європрагненнях». М. Сівець позитивно оцінив формування в українському парламенті потужної опозиції: «Критика змушуватиме уряд виправляти помилки, або їх і не припускатися». При цьому він порадив опозиції «працювати конструктивно, а не закликати до дочасних виборів».

Під час зустрічі також було обговорено принципи формування делегацій країн—членів ініціативи «Східне партнерство» в Парламентській асамблеї «Євронест».