Законопроект про люстрацію, прийнятий за основу, узгоджений з громадськістю, і є компромісним. Про це на вчорашньому брифінгу заявив голова фракції «Свобода» Олег Тягнибок.
У цьому документі, за його словами, не згадано слово «люстрація», а йдеться про очищення влади. Він підкреслив, що основними принципами перевірки є верховенство права, законність, комплексне здійснення правових, соціально-економічних, інформаційних та інших заходів, а також відкритість і доступність громадськості. Зокрема, представники суспільства і ЗМІ матимуть максимальний доступ до проведення люстрації.
Суб’єктами перевірки, згідно із законопроектом, зауважив О. Тягнибок, будуть чиновники, які нині перебувають чи були при владі, коли в Україні існувала диктатура. «Після ухвалення цього закону в цілому зайняті посади мають залишити особи, котрі займали посади в період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року, а саме Президент, прем’єри, керівники центральних органів державної виконавчої влади, керівники СБУ, Генпрокуратури, голови НБУ, Рахункової палати, Антимонопольного комітету тощо. А також урядові уповноважені з питань антикорупційної політики, секретарі РНБО, керівники державного управління справами, члени Вищої ради кваліфікаційної комісії суддів, Вищої ради юстиції, прокурори областей, міст Києва і Севастополя тощо», — сказав парламентарій.
Крім того, за його словами, під люстрацію потрапляють особи, які займали посади з першого грудня 2013 року по 22 лютого 2014 року і не були в цей період звільнені з посад за власним бажанням. Це Уповноважений Верховної Ради з прав людини, перші заступники і заступники міністрів, керівники структурних підрозділів адміністрації Президента, працівники правоохоронних органів, які діяли за телефонними вказівками із адміністрації Президента.
А ще під очищення влади потрапляють особи, котрі в період до 19 серпня 1991 року працювали на керівних посадах в Комуністичній партії Радянського Союзу, КПУ, інших союзних республік СРСР.