Квітень принесе помірне сезонне пожвавлення продовольчого ринку, але, як на мене, потужніший вплив на рівень споживання справлятимуть високі гуртові ціни на сировину першого кварталу (зерно, цукор), коливання валютного курсу та низький рівень доходів споживачів. З огляду на це важко розраховувати на стабілізацію роздрібних цін та зниження інфляційного тиску.
Бензин високооктановий — середня вартість А-95 стабілізується на рівні 8,0 гривні за літр, дизпального — 6,9 гривні за літр.
Зростання середніх цін на високооктан одержимо внаслідок здорожчання імпортних поставок, а на дизпальне — внаслідок активізації сезонного попиту на нафтопродукти в сільському господарстві (з огляду на потребу пересівання частини озимини).
Борошно — зростання середніх роздрібних цін на 10 відсотків.
Я виходжу з того, що вже у квітні пропозиція зерна на ринку потребуватиме інтервенційного підкріплення. Перехідних запасів зерна явно недостатньо для того, щоб відмовитися від його імпорту. Запаси держрезерву й господарств, станом на початок березня, поступалися минулорічним більш як на 20 відсотків. Якщо не покривати нестачу вчасно, дефіцит пропозиції зерна провокуватиме зростання цін на борошно та хлібопродукти, доки на ринок не вийде зерно нового врожаю.
Хліб — подорожчання на 2,5 відсотка.
Хліб і хлібопродукти зберігатимуть тенденцію до подорожчання, започатковану високими цінами на зерно в першому кварталі, оприлюдненими планами нової влади стосовно підвищення цін на енергоносії та мінімального рівня заробітної плати.
Молоко, молокопродукти — подорожчання на 5 відсотків.
Подальше здорожчання молока і молокопродуктів провокуватиме недостатня пропозиція сировини на ринку, яка спостерігалася в першому кварталі. Нагадаю, за даними Держкомстату, в січні-лютому виробництво молока зменшилося на 2,5 відсотка проти відповідного періоду минулого року, в якому і без того пропозиція не радувала. Окрім того, дуже ймовірно, що в квітні фермери позбудуться системи дотування молока, що спричинятиме додаткове зростання цін.
М’ясо: подешевшання кілограма свинини в середньому на 5 відсотків, яловичини — на 3 відсотки, курятини — на 5 відсотків.
Мій прогноз зумовлює тенденція до зміцнення пропозиції м’яса та м’ясопродукції завдяки широкій пропозиції з боку приватних домогосподарств і активізації виробництва на переробних підприємствах, що спостерігалося вже в першому кварталі року. Водночас потужним чинником наповнення товарної пропозиції лишатиметься імпорт, завдяки якому ціни на свинину та яловичину фактично вирівнялися і добігли 50 гривень за кілограм.
Крупи — подорожчання середніх роздрібних цін на 5—10 відсотків.
За останні півроку крупи на столичному ринку подорожчали щонайменше на 90 відсотків. Ефект загальної тенденції до подорожчання продовольчої сировини в світі зазвичай посилюють вітчизняні особливості формування внутрішньої пропозиції. Скажімо, подорожчання гречки в першому кварталі на Харківщині зумовлював брак власної сировинної бази та давальницькі схеми.
Овочі, фрукти — подорожчання на 5 відсотків.
Я вважаю, що квітень справить мінімальний вплив на ціни плодово-овочевої продукції. По-перше, тому що, попри нестримне зростання цін на овочі і фрукти в першому кварталі, попит на них не знижується через відмову споживачів заощаджувати на вітамінах. По-друге, подорожчання природного газу унеможливлює подешевшання продукції парникового господарства, яка домінуватиме на ринку.
Цукор — зростання середніх роздрібних цін на 5 відсотків.
Як на мене, уряд і Антимонопольний комітет стримають намір цукрових заводів розгойдати ціни на цукор у квітні, а в травні через об’єктивний дефіцит пропозиції на ринок вийде тростинний цукор.
АлкогольнІ напоЇ: зростання середніх роздрібних цін на горІлку на 2—3 відсотки, на вино, крім натурального, — на 2—3 відсотки, на пиво — на 2—3 відсотки.
Я виходжу з того, що стабільність цін на спиртне в квітні зумовить і без того їхній високий рівень та очікування виробниками нових фіскальних зобов’язань, які виникнуть у держбюджеті-2010.
Ліки — подорожчання на 2—3 відсотки.
Я припускаю, що у квітні можуть виникнути передумови для зростання цін на фармацевтичний імпорт, за який розраховуються інвалютою, але не вірю, що їх піднімати о цій порі хто-небудь наважиться.
Житлово-комунальні послуги — зростання тарифів в середньому на 8 відсотків.
На мій погляд, навесні влада утримається від радикального підвищення цін на природний газ і електроенергію, але про наміри буде заявлено вже в квітні, паралельно з прийняттям держбюджету-2010 і досягненням домовленостей з МВФ.
Транспортні послуги: зростання вартості пасажирських перевезень в середньому на 5 відсотків, залізничних — на 3—5 відсотків.
Місцеві органи влади цього року зважатимуть на очевидну невідповідність собівартості транспортних послуг наявним тарифам, яка поглибилась у період передвиборної кампанії (попри зростання цін на бензин, тарифи стримувалися). Однак у квітні влада запобігатиме спробам перевізників піднімати ціни з антиінфляційних міркувань.
Туристичні послуги — подорожчання в середньому на 5 відсотків.
Ми спостерігатимемо зростання попиту на курортний і туристичний відпочинок в Криму і на Закарпатті з боку іноземців, а також відновлення інтересу українців до подорожей на європейський континент.
Офіційний курс — 8,00 гривень за 1$.
Як на мене, в Нацбанку достатньо ресурсів для утримання гривні на цьому рівні в першому півріччі.