У суспільстві здорових людині з фізичними чи психічними вадами жити непросто. Вона не така, як усі, й потребує не лише допомоги, а й насамперед уваги, співучасті в її долі, створення спеціальних умов для реалізації власних можливостей і мрій. Такі умови створені в сумському центрі «Спільнота». Він діє при громадській організації «Товариство допомоги дітям-інвалідам, що мають розумову відсталість, «Феліцитас». Кілька років тому для отримання фінансування з міського бюджету «Спільноту» приєднали до територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян «Берегиня» при управлінні праці та соціального захисту населення Сумської міської ради.

На базі центру функціонують навчальні майстерні: столярна, керамічна, текстильно-швацька... Проте в «Спільноті» інвалідам допомагають не лише засвоїти технічні навички при роботі на верстаті, кроснах, швацькій машинці, під час в’язання спицями й гачком. Тут адаптують до життя у соціальному середовищі: навчають, як приготувати собі їжу, прати, прасувати, прибирати тощо. Адже більшість клієнтів центру — молоді люди, які закінчили допоміжні школи. За словами завідувачки центру «Спільнота» Надії Манько, повністю адаптованими до трудового та суспільного життя є 75 відсотків таких випускників, переважно адаптованими — 15—20, а непристосованими — лише 10 відсотків.

Трудова реабілітація підвищує самооцінку молодих інвалідів, вважають фахівці. Їхні батьки бажають, щоби діти мали роботу навіть за відсутності фінансової потреби в ній. Така праця дає можливість отримати певні соціальні статус, роль, набути соціальної ідентичності, зрештою визначити сутність життя. Заступник директора територіального центру «Берегиня» Інна Хижняк переконана: нові форми соціальної реабілітації людей з особливими потребами, які впроваджують у Сумах, сприяють гуманізації ставлення територіальної громади до інвалідів.

Фото автора.