Рейдерство (raіd в перекладі з англійської — «напад») — недружнє, поза межами дії цивільного законодавства, спрямоване проти волі власника, захоплення чужого майна на користь іншої особи, встановлення над майном повного контролю нового власника в юридичному і фізичному сенсі з використанням корумпованості чиновників і з використанням сили.
Тема рейдерства настільки глибоко ввійшла в наше життя, що випадком чергового захоплення підприємства вже нікого не здивуєш, а саме слово «рейдерство» сприймається більш ніж буденно. Сьогодні за допомогою Андрія СЕМИДІДЬКА (на знімку), директора Антирейдерського союзу підприємців України, спробуємо розібратися у причинах рейдерства, його схемах та окреслити напрями для захисту.
— Андрію Андрійовичу, якою основною, на ваш погляд, є причина виникнення рейдерства в Україні?
— Є цілком природний чинник. У спадщину від Радянського Союзу нам залишилась велика кількість промислових підприємств, науково-дослідних інститутів. Звичайно, така кількість цих підприємств та установ виявилася непотрібною, їх переплановували під базари та торговельні центри. А от що виявилося потрібним, то це їх будівлі та земельні ділянки, адже такі об’єкти досить часто розташовані не просто в межах міста, а в його центрі. Земля починає коштувати дедалі дорожче. Також наклався і такий чинник, як відсутність розуміння «червоними директорами» нових напрямів розвитку підприємства; вони ж лише скорочували працівників та здавали майно в оренду. І ще один досить серйозний момент, я б навіть сказав, «родова травма» нашої всієї власності — процес документального оформлення права власності на нерухомість, землю. Оскільки ми мали дещо сумбурний процес приватизації державної власності, створення колективних підприємств, їх перетворення на акціонерні товариства з двадцятьма тисячами акціонерів, далі — на акціонерні товариства з двома-трьома тисячами акціонерів, потім — продаж майна чи земельних ділянок підприємства. І на всіх цих перетинах може бути якась неправильна дія — моменти під час приватизації чи під час перетворення на колективне підприємство. І ось тут «ушлые» юристи й користуються цими неточностями, загубленими архівами та архівами БТІ. Це саме стосується і приватних осіб. Є приклади відбирання квартир за такою, наприклад, схемою. Громадянин, який перебував у місцях позбавлення волі, виявляється заднім числом прописаним у чиїйсь квартирі. А коли виходить на свободу, то заявляє, що приватизація відбулася без нього, а він був прописаний у цій квартирі і теж має право на її частину. Звичайно, даних в архіві на нього немає, але є печатка в паспорті з пропискою. Саме на підставі прописки суд скасовує приватизацію, а якщо квартира вже була продана, то й продаж.
— А як відбувається захоплення підприємства?
— Спочатку обирається об’єкт для поглинання. Він обов’язково попередньо вивчається в різних аспектах: особа керівника, який він має потенціал для відсічі рейдерам, які в нього зв’язки, фінансові можливості, суспільна вага.
Далі вивчається власне сам об’єкт — нерухомість (адміністративні будівлі, цехи), земельна ділянка. З’ясовується, як об’єкт було приватизовано, всі стадії зміни власності. Тоді отримуються оригінали або копії правовстановлюючих документів шляхом домовленості з архівом чи державним реєстратором (там можна отримати статут, установчі документи).
Якщо це акціонерне товариство, то залучають реєстратора, але не державного, а фірму, яка веде реєстр акціонерного товариства, й отримуються дані про кількість акцій, скільки і в кого вони є. Якщо там великі пакети акцій, то обережно пропонують продати акції, а якщо багато дрібних акціонерів, то просто певні групи людей починають скуповувати акції. Потім події  розгортаються за силовим сценарієм — на підприємстві починаються перевірки (а це дає можливість доступу до документів підприємства та отримання про нього інформації, блокуються рахунки, починається невиплата зарплати і на підприємстві виникає напруження), порушуються кримінальні справи (на цьому етапі виявляють зв’язки підприємства, його керівництва та їх можливості). Крім цього, проводиться пошук інсайдера, тобто працівника, який незадоволений і, звичайно, володіє певною інформацією. Це може бути бухгалтер, заступники, завідувач відділу кадрів. І вже потім, залежно від ситуації, це може бути ініціювання загальних зборів акціонерів, якщо вийшло взяти під контроль понад 10 відсотків акцій. До того ж збори проводять десь на острові Зміїний чи в посольстві дружньої країни. Тобто головна мета — не дати потрапити на збори зайвим людям і можливість прийняття потрібних рішень. А далі починаються суди про усунення одного керівника і призначення іншого, заборона попередньому виконувати обов’язки керівника.
Якщо підприємство має форму ТОВ або ПП, то можуть на підставі рішення суду зобов’язати державного реєстратора внести зміни до Єдиного державного реєстру і замінити працюючого директора на нового. А вже новий директор із силовою групою на підставі того, що він директор (має виписку з реєстру), заходить на підприємство. Підготувавши документальну основу (може бути рішення суду про заборону протидіяти новому директору), силова група, попередньо погодивши свої дії з міліцією, заходить на підприємство й отримує фізичний контроль над підприємством і його сейфом. А в сейфі директора, якщо він непередбачливий, можна знайти і печатку, і оригінали установчих документів. А оригінали документів дають широку можливість для дій, включаючи можливість внесення змін до цих документів. Далі за планом знову суди, а судитися, як ви розумієте, можна роками. За цей час підприємство розпродається, справжнього власника відсікають від фінансових потоків (а це неможливість оплатити тих-таки адвокатів та інформаційний супровід у пресі). У результаті справжньому власнику залишається єдине — переговорний процес з рейдерами (особливо якщо проти нього порушено кримінальні справи). Тож власник отримує якусь відступну суму і припиняє боротьбу за свою власність.
Схема рейдерського захоплення земельних ділянок загалом аналогічна. Все зазвичай розгортається таким шляхом. Є власники, що отримали земельну ділянку відповідно до рішення селищної ради. Однак знаходяться люди, які, використовуючи корумповані схеми, отримають розпорядження районної адміністрації про видачу цієї ж ділянки. Новий власник на підставі цього розпорядження і дуже швидкого запису в кадастрі за допомогою «силової групи» захоплює ділянку. Стосовно земельних ділянок є ще такі моменти. Наприклад, підприємець купує велику земельну ділянку, а в один прекрасний момент виявляється, що вона була придбана у перекупників, тобто в людей, які сконцентрували цю ділянку із багатьох, скупивши їх у багатьох осіб. Тут можуть виникнути підводні течії: виявиться, що одна з осіб продала ділянку незаконно, а інша — без згоди дружини, хтось неправильно оформив документи. Фактично ламається весь масив ділянки.
— Чи реально, керуючись чинним законодавством, притягнути до відповідальності рейдерів (безпосередніх виконавців захоплень, осіб, які стоять за ними або сприяють їм) та яка відповідальність на них може чекати?
— Я вважаю, що наявна законодавча база дає змогу правоохоронним органам припиняти спроби рейдерства. У Кримінальному кодексі України є великий масив статей, за якими можна притягнути до відповідальності і організаторів рейдерських схем, і осіб, які керують процесом та беруть участь у ньому. Наприклад, створення організованої групи, до якої входять юристи, піарники, спеціалісти зі збору інформації, держслужбовці, які надають їм допомогу. У цьому разі можна задіяти одразу декілька статей — незаконний збір інформації, створення організованої злочинної групи. Крім цього, я ще не зустрічав жодного випадку, щоб грошові потоки в такій групі проходили офіційно. Фактично використовуються хабарі, а за їх дачу, отримання, вимагання також передбачена кримінальна відповідальність.
Якщо має місце захоплення підприємства, то існує стаття, яка передбачає відповідальність за захоплення будівель та порушення громадського порядку. До речі, до того-таки порушення громадського порядку можна зарахувати бійку чи зіткнення під час захоплення підприємства.
Аналогічно можна знайти відповідальність за внесення чиновником неправомірних змін в реєстр акціонерів та отримання за це хабара, за підробку печаток, їх викрадення тощо. Винесення суддею неправосудного рішення — це також злочин. Можна віднайти цілий букет діянь, за які настає відповідальність. Необхідно лише бажання реально розслідувати справу, знайти реальних виконавців, замовників, організаторів та притягнути їх до відповідальності.
Можна скільки завгодно шліфувати законодавство, підвищувати його ефективність, але, я вважаю, реально необхідно лише одне бажання протидіяти і припиняти такі випадки. Однак у нас в державі, на жаль, такого бажання немає. Ми лише розповідаємо, як ми боремося з корупцією, рейдерством та створюємо різні комітети. Згідно з даними, торік 45 відсотків кримінальних справ було припинено через відсутність складу злочину. Тобто фактично 45 відсотків кримінальних справ порушували, щоб тримати когось в узді або закрити за ґратами, отримавши певну суму.
— Чи можна якось захиститися від рейдерства?
— Найголовніше — просто бути пильним. Якщо ви володієте нерухомістю, то необхідно чітко визначитися, наскільки ця власність захищена, належно документально оформлена, чи документи «чисті». До всіх документів необхідно підходити дуже серйозно і зберігати їх слід у надійному місці — в сейфі (краще в банківському).
Якщо ви власник підприємства, реально зважте, наскільки захищені ваші активи. Ніколи не зберігайте всі активи в одному місці і в одній фірмі. Нехай у вас краще буде чотири фірми (поділіть майно), нехай буде декілька бухгалтерів. Це, звісно, збільшить документообіг, але якщо буде здійснено рейдерську атаку, ви втратите не все одразу, а 1/4; у вас будуть можливість і резерв часу, щоб зібратися для захисту решти майна. Також необхідно підбирати працівників з гарною репутацією, знайти юристів, які в змозі ефективно розв’язувати проблеми, що виникають.
По-друге, не беріть участь у занадто привабливих угодах, які обіцяють надприбутки. Швидше за все, вас просто заманюють, у цій країні чесним шляхом отримати надприбуток неможливо.
Я не хочу рекламувати наш Антирейдерський союз, але ми надаємо відповідну допомогу і консультації, враховуючи досвід, який маємо.
Також порадив би займати активну громадянську позицію. Що більше ви активні, що більше у вас зв’язків, що публічніші, то дорожче коштуватиме рейдерам захоплення вашого підприємства і легше вам буде захищатися.
Також раджу створити «тривожний пакет» з документів, які підтверджують право власності, та установчих документів і зберігати їх в надійному місці.
Крім цього, не зайвим буде продумати лінію поведінки в екстрених випадках, у тому числі і в разі захоплення підприємства, проаналізувати, хто із співробітників за останні два роки пішов з конфліктом, хто може володіти інформацією конфіденційного характеру щодо підприємства і використати її проти підприємства.
Хоча, за великим рахунком, вберегтися від рейдерства досить складно. Ви у безпеці, поки на вас не звернули увагу. Однак ваше найголовніше завдання — і в ваших силах зробити так, — щоб вартість захоплення для рейдерів приблизно дорівнювала вартості об’єкта захоплення. Необхідно, щоб система вашого захисту була максимально багатошарова: документи ускладнені, документи і печатки в різних місцях, одна частина співробітників не знає, чим займається інша, шукайте контакти з журналістами, щоб вони одразу надали факту захоплення широкого розголосу. І ще я б порадив працювати з трудовим колективом (профспілки, регулярні збори трудового колективу, підтримка працівників), щоб вони також стали на захист підприємства в разі спроби рейдерського захоплення, а не залишили керівництво наодинці з рейдерами.
Також є Міжвідомча комісія з питань протидії протиправним поглинанням і захопленням підприємств при Кабінеті Міністрів України (свого часу під головуванням на той час віце-прем’єра М. Азарова вона працювала досить ефективно, потім, коли її очолив О. Турчинов, вона стала працювати дещо кулуарно, тепер, сподіваюся, знову запрацює, як колись). До цієї комісії входять перші заступники міністра внутрішніх справ, Голови СБУ, Генерального прокурора.
Комісія, вивчивши ваше звернення, може прийняти рішення, що має місце недружнє захоплення підприємства. У результаті аналітична група комісії може розкласти всю ситуації на складові: які рішення правосудні, а які неправосудні, чи є ознаки рейдерства; сформувати через один із правоохоронних органів робочу оперативно-слідчу групу, яка й відпрацьовуватиме ситуацію та порушення щодо підприємства. Тобто фактично з’являється шанс для захисту підприємства. Механізм дії комісії досить ефективний.
Бесіду вела Наталя ГЕЛЕТКО.
Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО
У разі спроби рейдерського захоплення підприємства необхідно:
1. Звернутися до правоохоронних та інших компетентних органів із заявою про захоплення, яке готують:
— в органи внутрішніх справ: в районні (міські) відділення міліції, управління (відділи) боротьби з економічними злочинами, управління (відділи) боротьби з організованою злочинністю, в обласні управління внутрішніх справ аж до Міністерства внутрішніх справ: 01024, Київ, вул. Академіка Богомольця, 10; тел. 8 (044) 256-03-33;
— в органи прокуратури: до районного (міського) прокурора, прокурора області аж до Генеральної прокуратури: 01011, м. Київ, вул. Різницька, 13/15; тел. 8 (044) 280-10-20;
— в органи безпеки: в районні (міські) відділення СБУ, обласні управління СБУ аж до Служби безпеки України: 01034, м. Київ, вул. Володимирська, 33; тел. 8 (044) 226-25-64, 256-97-32, 256-90-07, 256-93-33.
У разі участі співробітників внутрішніх справ, Служби безпеки, інших правоохоронних органів у рейдерському захопленні ви можете звертатися безпосередньо в підрозділи власної безпеки цих органів, які опікуються питаннями запобігання злочинам, здійсненим співробітниками, а також в органи прокуратури.
2. Уникати банкрутства, погасити борги підприємства.
3. Терміново отримати виписки від реєстратора акцій з ЄДРЮО, з Державного реєстру прав на нерухоме майно і Державного земельного кадастру.
4. Заблокувати свої акції в реєстрі акціонерів.
5. Спробувати викупити у дрібних акціонерів акції за реальною ціною, щоб ваш пакет сягнув рівня не менш як 75 відсотків.
6. Оформити обтяження найбільш значимих активів.
7. Якщо стосовно вас або вашого підприємства здійснено конкретні кримінальні дії чи вам стало відомо про факти корупції і підкупу посадових осіб, які сприяють захопленню вашого бізнесу, необхідно звернутися до правоохоронних органів із заявою про здійснений злочин і ввести в дію так званий «тривожний пакет».
 
Діяння в разі рейдерства, які є злочинами за Кримінальним кодексом України
* Шахрайство (ст. 190 КК).
* Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань (ст. 355 КК).
* Одержання хабара (ст. 368 КК).
* Викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем (ст. 357 КК).
* Перевищення влади або службових повноважень (ст. 365 КК).
* Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів (ст. 358 КК).
* Службове підроблення (ст. 366 КК).
* Завідомо незаконні затримання, привід, арешт або тримання під вартою ст. 371 КК).
* Притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності (ст. 372 КК).
* Постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови (ст. 375 КК).
* Умисне знищення або пошкодження майна (ст. 194 КК).
* Протидія законній господарській діяльності (ст. 206 КК).
* Зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 КК).
 
Деякі ознаки підготовки захоплення підприємства:
— у процесі моніторингу ринку, на якому працює ваше підприємство, зафіксовано факти рейдерства в цій галузі;
— вам повідомили про факти скуповування акцій у дрібних акціонерів за ціною, яка перевищує реальну;
— до боргів вашого підприємства виник підвищений інтерес з боку кредитора або його довіреної особи;
— виникла загроза порушення проти вашого підприємства процедури банкрутства;
— ви дізналися про отримання невідомими вам особами виписки з ЄДРЮО даних про керівника, засновників та інші істотні відомості про ваше підприємство, наприклад, копії податкової справи;
— ви дізналися про отримання невідомими вам особами відомостей про вашу нерухомість з Єдиного державного реєстру прав (ЄДРП) на нерухоме майно та оборудки з ним;
— ви дізналися про отримання невідомими особами від вашого реєстратора відомостей про акції та акціонерів підприємства;
— раптово і без видимих причин на вашому підприємстві почалися позапланові перевірки контролюючих органів, під час яких вилучають зразки печаток, почерку, підписів і носіїв інформації;
— ви помітили, що установчими документами вашого підприємства хтось користувався або вони зникли;
— ви отримали від невідомого вам відправника конверт поштою з повідомленням про вручення, в якому немає нічого або вкладено щось таке, що викликає подив (можливо, це підготовка рейдерів до проведення позачергових паралельних зборів акціонерів з метою переобрання ради директорів і призначення нового директора, про що вас нібито «повідомили», як того вимагає закон).
 
Типові дії рейдерів із захоплення підприємства:
* вибір цілі для рейдерського захоплення;
* збирання інформації про:
— підприємство;
— вартість основних фондів;
— наявність заборгованості;
— офіційні дані про засновників і розподіл між ними часток власності;
— стан захищеності, в тому числі внутрішньооб’єктний режим;
— слабкі у правовому сенсі елементи функціонування, наприклад, податкові чи економічні правопорушення під час господарської діяльності, якщо такі були;
— рух грошових мас по рахунках;
— способи переведення грошей у готівку;
— партнерів і контрагентів;
— відомості особистого характеру щодо акціонерів, керівників, головного бухгалтера;
* отримання незаконним шляхом у контролюючих, реєстраційних і податкових органах документів про підприємство, акції, майно тощо;
* розміщення в ЗМІ статей «на замовлення» (негативного характеру про підприємство і його працівників);
* ініціювання необґрунтованих перевірок контролюючими органами або ж порушення щодо керівників підприємства кримінальних справ з метою тиску на них;
* реєстрація підставних фірм («фірм-прокладок») для подальшого оформлення на них продажу і перепродажу захопленого підприємства і його майна;
* виготовлення підробної печатки підприємства;
* підробка договору купівлі-продажу акцій і зміна реєстратора;
* виготовлення підробних документів про позачергові збори акціонерів, перевибори ради директорів, зміну керівника і передачу таких документів у податкові органи;
* підробка рішення суду про арешт майна підприємства і реалізація цього рішення через службу судових приставів;
* примус дрібних акціонерів тими чи іншими способами, всупереч їхній волі (шляхом погроз), до продажу акцій;
* проведення з порушенням встановленої процедури загальних зборів акціонерів, де обирають «паралельні» органи управління товариством і керівників, які в подальшому, при внесенні змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб (ЄДРЮО), можуть ужити заходів для відчуження майна підприємства;
* отримання контролю над боргами підприємства шляхом їх скуповування або внаслідок переуступки прав на вимогу, що дає змогу у разі пред’явлення вимоги погасити борг, ініціювати у встановленому порядку накладання арешту на активи підприємства;
* відкриття в асоційованому з рейдерами банку додаткового рахунку підприємства і переведення на нього грошових коштів з інших рахунків цього підприємства;
* розпродаж майна підприємства чи продаж його загалом фізичним і юридичним особам, які не знають про злочинний характер його відчуження («добросовісному покупцеві»).
 
Особливості захоплення сільськогосподарського підприємства
Захоплення сільськогосподарських підприємств і колективних господарств спрямовано переважно на заволодіння землею з метою перепродажу або будівництва.
Під час рейдерського захоплення сільгосппідприємства можуть використовуватися такі прийоми:
— за ініціативою рейдерів шляхом підкупу відповідних чиновників незаконно реєструється додаткова емісія, акції за якою в розмірі контрольного пакета оформлюють у власність осіб, вказаних рейдерами, внаслідок чого останні отримують контроль над землями захопленого господарства;
за допомогою обману і примусу учасників (акціонерів) сільськогосподарських підприємств рейдери організують «голосування» за заснування дочірніх господарських товариств, сплату установчого капіталу (акцій) земельними ділянками обдурених учасників;
— рейдери примушують учасників (акціонерів) сільськогосподарських підприємств усупереч волі останніх до продажу своїх акцій, земельних часток, в тому числі за значно заниженими від ринкової вартості цінами, щоб збільшити площі захоплених земель за рахунок земельних часток місцевих жителів, рейдери підробляють протокол зборів колгоспників, на яких власники земельних часток нібито входять в господарство з наявними у них ділянками землі або вводять колгоспників в оману про реальні наслідки цього рішення, що тягне за собою фактичну втрату ними земельних часток;
— для спрощення захоплення сільгосппідприємств рейдери передовсім намагаються підкупити їхніх керівників;
— у зв’язку з тим, що захоплені угіддя є землями сільськогосподарського призначення, на яких житлове, котеджне і дачне будівництво закон не дозволяє, рейдери, активно використовуючи різні методи підкупу і шантажу чиновників відповідних адміністрацій, домагаються переведення таких земель в іншу категорію, що не має обмежень для будівництва;
— захоплені рейдерами землі неодноразово перепродаються через фірми-одноденки або фізичних осіб з тим, щоб унеможливити повернення землі початковим власникам.
Типова послідовність дій рейдерів:
— зареєстрована спеціально для подальшої участі в рейдерському захопленні фірма купує незначну частку акцій сільськогосподарського підприємства, яке володіє земельними угіддями;
— рейдери самі або через своїх поплічників виготовляють фіктивне рішення будь-якого судового органу, максимально віддаленого від місця дій. Згідно з цим рішенням, рейдерська фірма, що має незначний пакет акцій, виступає як позивач до сільгосппідприємства; на її вимогу під штучним приводом увесь пакет акцій сільгосппідприємства передається фірмі-позивачу;
— підробне судове рішення вручають службі судових приставів, яка порушує виконавче провадження, внаслідок чого на пакет акцій «відповідача» накладають арешт для забезпечення позову;
— використовуючи силову підтримку охоронців найнятого ними приватного охоронного підприємства, рейдери захоплюють приміщення правління, установчу документацію, печатки та інше майно сільгосппідприємства;
— здійснюється зміна керівництва сільгосппідприємства; новий директор видає розпорядження про розпродаж всієї наявної сільгосптехніки, забій худоби і т. ін., що призводить до припинення сільгоспвиробництва в захопленому господарстві;
— землі сільськогосподарського призначення, які належать захопленому підприємству, переоформлюються у власність рейдерської фірми у вигляді активів або статутного капіталу.