Як і прогнозував «Голос України», будівля правлячої коаліції покрилася першими тріщинами. Зокрема, члени фракції КПУ почали висловлювати невдоволення щодо кадрових призначень. Після цього відбулася розмова Президента Віктора Януковича з лідером комуністів Петром Симоненком. Після цього головою Митного комітету уряд призначив народного депутата, члена фракції КПУ Ігоря Калєтніка. На ще одну посаду — головою Держкомфінпослуг — призначили союзника комуністів, члена блоку лівих сил, сформованого напередодні президентських перегонів, Василя Волгу. Проте комуністи вважають, що глава держави поки що не виконав усіх пунктів угоди, укладеної між блоком лівих сил і Віктором Януковичем перед другим туром президентських виборів. Зокрема, вони продовжують наполягати на призначенні їхньої людини головою Вінницької облдержадміністрації. А тому з’явилася інформація, що КПУ може покинути коаліцію. Але зробить це красиво, сказав співрозмовник однієї з газет, наближеної до регіоналів. Наприклад, тоді, коли Верховна Рада розпочне розглядати проект державного бюджету на поточний рік.
У свою чергу, невдоволення позицією комуністів щодо розподілу міністерських та інших портфелів висловили колеги по блоку лівих сил — члени партії «Справедливість». Вони вважають себе обділеними посадами, як і партію СДПУ(о). Лідер «Справедливості» Станіслав Ніколаєнко навіть пригрозив виходом із блоку лівих сил. Однак комуністів ці погрози не лякають. Вони вважають себе самодостатніми.
Ще одною точкою збурення може стати харківський «Турбоатом». За даними «Української правди», на нього претендує російський бізнесмен, виходець із Запоріжжя Костянтин Григоришин, який давно спонсорує Компартію. Призначений за квотою КПУ виконувач обов’язків голови Фонду держмайна Олександр Рябченко спробував скликати збори акціонерів цього підприємства і відсторонити нинішнього керівника «Турбоатома». Однак, за твердженням колег, у ситуацію втрутився перший віце-прем’єр Андрій Клюєв, і збори не відбулися, а наказ про відсторонення керівника був скасований. Нібито таке рішення прийняв Кабінет Міністрів. Отож, гадаю, реакція комуністів не забариться.
А тим часом збори опозиціонерів перенесли на наступний тиждень, хоча вони мали відбутися вчора. Причина, за словами «тіньового» прем’єра Сергія Соболєва, полягає у тому, що бютівці сподіваються на поповнення своїх лав. Однак дехто з оглядачів висловлює переконання, що, скоріше за все, опозиційний уряд таки очолить сама Юлія Тимошенко. Водночас, за даними колег, конфлікт довкола останніх кадрових призначень в уряді Тимошенко відрикошетив і по БЮТу. Народний депутат Андрій Портнов, який представляв інтереси кандидата у Президенти Юлії Тимошенко у Вищому Адміністративному суді, нібито відмовився продовжувати юридичний супровід блоку і навіть не ходить на засідання фракції.
А тим часом Президент Віктор Янукович визначив за необхідне завершити до кінця першого півріччя судову реформу та низку інших першочергових завдань.
Чи вдасться це зробити Верховній Раді, покаже наступний тиждень. Народні обранці працюватимуть у пленарному режимі. Відтак і проясниться картина. Водночас, як повідомила прес-служба Конституційного Суду, КС приступив до слухання у закритому режимі подання народних депутатів від Партії регіонів щодо конституційності формування нинішньої коаліції. Отож і його вердикт можна очікувати вже найближчими днями.