На карті Хмельниччини раз по раз спалахували зірочки, а зал вибухав оплесками, вітаючи кожну з них. Ці яскраві цяточки — прес-центри, які працюють у загальноосвітніх школах області. 48 із них взяли участь у 1-му обласному конкурсі шкільної преси, який щойно завершився в Кам’янці-Подільському. Надзвичайно захоплююче заняття журналістикою об’єднало вже сотні школярів. Вони заснували свої видання — друковані часописи, стінні чи електронні газети, а в Шепетівці з’явилася навіть учнівська телестудія. Так, не всі стануть професійними журналістами, зате кожен із юнкорів проходить справжню школу спілкування, відповідальності, вміння жити насичено, цікаво, бути активним, мати громадянську позицію. Газета й справді виховує! Навіть якщо в неї така назва як «Наша ЗОШка» чи «Шкільна пора» (а жартівливо «шпора»).
— Це не випадково, що місцем проведення конкурсу став саме Кам’янець, — зазначив голова журі, подільський письменник та заслужений журналіст України Мар’ян Красуцький. — Адже саме тут колись вийшли перші друковані часописи Поділля.
Справжній розмай видань, номінацій... Юнкорів Хмельниччини радо прийняв Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, де кілька років тому введено нову спеціальність — журналістика. Конференц-зал був переповнений — так багато молодих «акул пера» хотіли взяти участь у цьому заході, що нагадував зліт чи з’їзд. Без перебільшення, титанічну роботу здійснили співорганізатори конкурсу, серед яких Кам’янець-Подільське міське управління освіти та науки, Хмельницький інститут післядипломної освіти, національний університет імені Івана Огієнка, а особливо Кам’янець-Подільська загальноосвітня школа № 10. Прес-центр цього закладу вже двічі перемагав на національному рівні, тож не дивно, що юнкори загорілися ідеєю обласного конкурсу, а тепер мріють всеукраїнський запросити в рідний Кам’янець. Керує прес-центром педагог Людмила Сафранкова, яка вклала у справу власне серце.
— Не бійтеся писати про своє шкільне життя, воно надзвичайно цікаве, — порадила, вручаючи дипломи юним журналістам, редактор сайту «Вжеінфо» Вероніка Власюк. — Ми всі теж вийшли зі шкільних газет, я з приємністю згадую першу подільську шкільну «тиражку» «Лікейський сад», вона живуча, виходить і нині, отже, потрібна.
Голова міської ради ветеранів війни та праці Леонтій Рогаль зізнався, що вражений тим, як володіють комп’ютерною версткою, мистецтвом дизайну члени шкільних редколегій. «Ми про таке й не мріяли колись у юні роки, хоч стіннівки випускали», — сказав він.
Ніхто не пішов із залу без нагород, організатори залучили чимало спонсорів. Кому дісталася шкільна форма, кому — книги, кому — сертифікат до спа-центру. Cеред «голосоукраїнських» призерів був і друкований орган Грицівської школи сприяння здоров’ю, що в Шепетівському районі. Юнкори міста Полонне й самі себе нагородили: прибули повним складом прес-центру, щоб ще й уперше побачити старовинний Кам’янець. Кілька нагород отримав редактор шкільної газети Кам’янець-Подільської школи-інтернату № 2 Богдан Шепілов. Одразу видно: попри його нелегке сирітське життя, з хлопця будуть «люди»! А подарункам не було кінця. Міський центр дитячої творчості запросив усіх на концерт, а організатори свята — на екскурсію містом-заповідником...
На знімку: свято шкільної преси вдалося.
Фото Ірини Марциновської.
Увага, акція газети «Голос України»!
Так, наші діти — справжні зорі. Тільки ж хтось повинен постійно дбати, аби вони ставали дедалі яскравішими, не тьмяніли. На щастя, такі люди серед дорослих є. Редакція «Голосу України» теж із радістю приєднається до них. Тим більше, під час конкурсу не раз звучало: «Ми дуже любимо «Голос України», передплачуємо його, вчимося у його авторів. А як би побувати в редакції та на власні очі побачити, як народжується краща газета України?» Дорогі юні друзі! Ми, «голосоукраїнці», будемо щиро раді приймати у своїй домівці переможців нового конкурсу шкільної преси. Ці гостини і є нашим призом кращому прес-центру. Отже, включайтеся в змагання!