У Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка стартувала універсіада «Здоров’я».
Масовому спорту та фізкультурі в цьому закладі приділяють не менше уваги, ніж вихованню професіональних спортсменів. Зауважимо, на цей час в університеті нараховується три заслужені майстри спорту, 16 майстрів міжнародного класу, 46 майстрів спорту України, 117 кандидатів у майстри та спортсменів-першорозрядників. Славні олімпійці Ірина Мерлені, Іван Гешко, дворазовий чемпіон Європи із дзюдо Геннадій Білодід та ще ціла когорта відомих спортсменів вийшли зі стін національного університету імені Івана Огієнка. Керівництво закладу та обидва профкоми — і працівників вузу, і студентський постійно підтримують формування свідомого підходу до занять фізкультурою, підвищення рухової активності, зміцнення здоров’я кожного члена колективу.
— Ми повинні дбати про здоров’я нації, інакше в нас не буде майбутнього, — зазначає ректор Олександр Завальнюк.
Відтак профспілкові органи подбали, щоб цього року суттєво розширити формат універсіади. Від урочистого відкриття до фінішу упродовж кількох місяців майже щоденно триватимуть змагання між 11 командами всіх факультетів. У їх складі — і студенти, й викладачі, й співробітники, й аспіранти. Визначатимуть кращих у дартсі, настільному тенісі, волейболі, кульовій стрільбі, шахах, відбудеться також туристична естафета та веселі старти в мальовничому куточку Поділля урочищі «Городище», неподалік села Вербка на Кам’янеччині. Універсіада має чимало ігрових моментів, кожна команда користується «своїм кольором», а це налаштовує учасників на позитивні емоції, доброзичливу змагальність.
На жаль, університет не має належної сучасної спортивної бази. Свого часу її починали будувати, та завершити так і не вдалося. Фінансова скрута, відсутність державної підтримки примусили відмовитися від намірів. «Та жодна криза не змусить нас відмовитися від універсіади, — каже голова профкому Третяк. — Задля здоров’я можемо займатися фізкультурою на природі. Цьогоріч уперше переможців нагородимо путівками до моря. Непоганий стимул, варто поборотися».
На знімку: урочисте відкриття універсіади.
Фото автора.