Проблема дитячого алкоголізму потребує негайного вирішення, переконана Вікторія Нагайчук, лідер молодіжного руху «Нова держава». За її словами, малолітнє пияцтво уже за кілька десятиліть може призвести до деградації та повного виродження нації.
— Сьогодні ні держава, ні школа, ні сім’я не надають необхідної допомоги дітям. Їх виховують вулиця, телебачення та комп’ютер. А ми повинні закладати у свідомість дітей повагу до таких понять як мораль, етика та культура, — зазначила учора під час «круглого столу» пані Нагайчук.
Хрещатик, 8 година вечора. Щодня площа навпроти виходу із метро заповнена підлітками. Юнаки і дівчата віком від 13 років і старші стоять невеликими групками. І майже кожен тримає неофіційні символи свого покоління — цигарку і пляшку. Синхронне спльовування перериває гучний сміх і розмови. Зміст останніх губиться у масі лайливих слів і нецензурної лексики. За радянських часів подібні зібрання складно було б уявити. Скоріш за все, знайшовся б дорослий, який несвідомих дітей наставив на «шлях праведний». Та це в минулому. Сьогодні, на думку багатьох, робити зауваження — собі дорожче. Відповіддю на небайдужість у кращому разі стане порада йти подалі. Здається, нинішні підлітки, народжені в уже незалежній Україні, демократію плутають із вседозволеністю і невихованістю.
А тим часом ми — лідери у Європі та світі за рівнем пияцтва серед молоді та дітей. Експерти стверджують: 40 відсотків підлітків віком від 14 до 18 років уже систематично вживають спиртне. За останнє десятиліття кількість звернень до лікарень з приводу дитячого алкоголізму збільшилася у рази.
Причин, які змушують дітей братися за пляшку, чимало. Це, за словами Вікторії Нагайчук, бажання видаватися дорослішим та «крутішим», хтось наслідує своїх батьків, а дехто просто намагається втекти від стресів, негараздів та реальності, в якій нікому не потрібен.
На боротьбу із дитячим алкоголізмом стали парламентарії: заборонили продаж алкогольних, слабоалкогольних напоїв і пива дітям. Та якщо у великих магазинах за цим правилом ще більш-менш стежать, то в маленьких ларьках та палатках на вік покупця часто заплющують очі. А тому самих законів замало, переконані члени руху «Нова держава». Окрім цього, мовляв, варто сформувати негативне ставлення у суспільстві до алкогольних напоїв і передусім повністю заборонити їхню рекламу. До того ж перекладати усю відповідальність на владу чи працівників сфери торгівлі не варто. В тому, що наші діти спиваються, винні й ми з вами, припускає Марина Грібанова, президент центру реабілітації НАРКОНОН. До того ж ставлення до алкоголю та вживання «зеленого змія» на очах у дітей — міна сповільненої дії. А тому святкування з пляшкою не повинно бути традицією у сім’ї. «Давайте починати з себе. Годі чекати, доки держава наведе лад», — закликає пані Грібанова.
Та поки експерти на «круглих столах» обговорюють цю проблему, десь група школярів відкорковує пляшку алкогольного напою.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ (з архіву «Голосу України»).