Спілка орендарів і підприємців України й Асоціація роботодавців торгівлі та комерційної сфери економіки України звернулися до Президента України Віктора Януковича з низкою ініціатив, спрямованих на реалізацію передвиборчої програми Президента «Україна — для людей» на засадах нового формату відносин бізнесу і влади.

Ділова спільнота стурбована правовою незахищеністю бізнесу, наростаючим протекціонізмом у регуляторній царині та кредитно-банківській системі, дискредитацією підприємницької громадськості як соціального партнера державної влади та органів місцевого самоврядування, прагненням політизувати об’єднання організацій роботодавців (підприємців) та профспілок, що істотно обмежило дієвість соціального діалогу.

Вкрай негативна ситуація, що склалася в державі, може змінитись у разі посилення громадської підтримки бізнесом Президента України та консолідації підприємців і роботодавців, як стабілізуючого чинника у роботі уряду в новому форматі взаємин влади та бізнесу під гаслом: «Від єднання бізнесу — до єдності нації». Тому СОПУ й АРТУ вважають за необхідне:

1. Започаткувати Інститут Уповноваженого Президента України з питань підприємництва з утворенням Національної ради всеукраїнських громадських об’єднань підприємців при Президенті України.

2. Вжити регуляторних дій щодо відновлення соціального діалогу, для чого відкликати для доопрацювання з Верховної Ради України законопроект «Про соціальний діалог».

3. Внести зміни до Закону України «Про колективні договори й угоди» щодо виокремлення та визначення урядової сторони, як самостійного учасника переговорного процесу, соціально відповідальної за соціально-економічні наслідки діяльності уряду та збалансування інтересів між роботодавцями та найманими працівниками.

4. Внести зміни до Указу Президента України від 29.12.2005 р. № 1871/2005 «Про розвиток соціального діалогу в Україні» з метою надання усім всеукраїнським громадським об’єднанням підприємців та роботодавців права в порядку ротації брати участь у роботі Національної тристоронньої соціально-економічної ради при Президентові України.

5. Домогтися виконання Указу Президента України від 15.07.2000 р. № 906/2000 «Про заходи щодо забезпечення підтримки та подальшого розвитку підприємницької діяльності».

6. Внести зміни до Закону України «Про засади державної регуляторної політики» щодо порядку обов’язкового погодження з соціальними партнерами проектів регуляторних законодавчих та підзаконних актів.

7. Не допускати ухвалення нормативно-правових та законодавчих актів, що передбачають регуляторні обтяження для бізнесу чи можуть сприяти корупційним діям.

8. Вилучити з тексту Закону України «Про акціонерні товариства» положення, що створюють можливості для корупції та рейдерства.

9. Вилучити із Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» положення, що ускладнюють менеджмент та бухгалтерський облік підприємств (товариств, установ, організацій тощо), недержавної (некомунальної) власності.

10. Звільнити від оподаткування самозайнятих суб’єктів малого підприємництва, які сплачують ринковий збір чи працюють на підставі патентів.

11. Вивести з бази оподаткування ПДВ фонд заробітної плати та відрахувань до фондів соціального та пенсійного страхування, а також оподаткування прибутку, інвестованого у модернізацію виробництв зі створенням нових робочих місць за умови підвищення роботодавцем середньої зарплати по підприємству.

12. Створити правову мотивацію детінізації заробітної плати, запровадивши регресну шкалу нарахувань на фонд оплати праці, за умови виплати роботодавцем заробітної плати вище середньої платні на діючому підприємстві (організації, установі) або вище середньої заробітної плати по регіону (галузі) для щойно утворених.

13. Створити Єдиний реєстр нерухомого державного та комунального майна, що може бути приватизоване чи передане в оренду суб’єктам підприємницької діяльності, у т. ч. по завершенні чинності діючих договорів оренди.

14. Заборонити передачу повноважень з проведення експертно-підготовчих робіт, необхідних для прийняття рішень щодо приватизації, передачі в оренду, відведення земельних ділянок, надання дозволів, патентів та ліцензій госпрозрахунковим комунальним чи комерційним суб’єктам підприємницької діяльності.

15. Зобов’язати органи виконавчої влади та місцевого самоврядування забезпечувати весь комплекс експертно-підготовчих робіт, необхідних для укладання договорів чи прийняття рішень щодо приватизації, відчуження, передачі в оренду, надання дозволів, патентів та ліцензій суб’єктам підприємницької діяльності за рахунок відповідних бюджетів.

16. Вжити кроків щодо повернення державі комерційними банками рекапіталізаційних коштів.

17. Відновити довіру населення до кредитно-банківських установ на засадах паритету прав, зобов’язань та відповідальності банків, у т. ч. своїм майном та корпоративними правами, у взаємовідносинах з клієнтами.

18. Обмежити зовнішні запозичення та створити правову мотивацію збереження населенням заощаджень в банківських установах.

За дорученням громади, з повагою та готовністю до діалогу,

Віктор Хмільовський, президент Спілки, почесний президент Асоціації, заслужений економіст України.