Учора в приміщенні парламенту відбулося урочисте відкриття навчального центру Британської Ради в Україні. Тут народні депутати, їхні помічники-консультанти та працівники апарату Верховної Ради зможуть поліпшити свої знання англійської. Опановувати мову в центрі можна самостійно, тож кожен бажаючий матиме можливість працювати за індивідуальною програмою залежно від рівня своїх знань.
Як зазначив у вітальному слові глава апарату Верховної Ради Валентин Зайчук, відкриття такого навчального центру свідчить не про завершення співпраці українського парламенту із Британською Радою, а навпаки — про поглиблення взаємопідтримки. Від імені Голови Верховної Ради Володимира Литвина та від себе він висловив глибоку вдячність за спільну роботу Британській Раді.
Натомість Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Лі Тернер чистою українською наголосив, що уряд його країни вірить у те, що незабаром Україна долучиться до Європейської спільноти. Однак для цього доведеться докласти чимало зусиль, сказав він. Велика Британія готова всіляко допомогти нам у прагненнях приєднатися до Європи. Поважний гість акцентував увагу, зокрема, на тому, що під час офіційних візитів наших делегацій відчувається: чимало народних обранців не володіють іноземними мовами. А створення такого навчального центру може істотно поліпшити рівень професійності наших парламентаріїв та їх помічників.
Центр, відкритий у Верховній Раді, укомплектовано 13 робочими станціями, на яких встановлено британські навчальні програми різноманітних рівнів складності, програми для самоперевірки, підготовки до іспиту ІELTS та Кембриджських екзаменів, граматичні вправи, програми для збагачення словникового запасу тощо. Колекція навчальних програм дає змогу вдосконалювати всі чотири мовні вміння — читання, аудіювання, письмо та мовлення.
Як зазначив регіональний директор Британської Ради Майкл Берд, центр самопідготовки відкрито через великий попит на вивчення англійської серед парламентаріїв. Він зауважив, що раніше близько двох десятків народних депутатів вивчали мову на спеціальних курсах, які проводилися в основному офісі Британської Ради на Подолі.
Відтепер жоден парламентарій не зможе нарікати на те, що не знає мову, бо не було можливості вивчити. А ще відкриття такого навчального центру може стати чудовим уроком, як треба любити свою культуру і прищеплювати любов до неї в чужих країнах.
Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Лі Тернер, Валентин Зайчук і регіональний директор південно-східного Європейського регіону Британської Ради Майкл Берд.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.