Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Олег Зарубінський зустрівся з радниками Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин Клементом Бюшером та Вінсентом де Граафом на їх прохання.
Як повідомили в секретаріаті комітету, особливий інтерес представників ОБСЄ викликав стан законодавчого врегулювання питання відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою.
О. Зарубінський зазначив, що на шляху вирішення цієї проблеми насамперед необхідно подолати брак або ж відсутність законодавчого врегулювання. При цьому було зазначено, що сфера дії майбутнього закону не може обмежуватися лише однією категорією громадян України. І саме в цьому полягають одні з головних труднощів пошуку консенсусу. Адже чим більше коло учасників, тим важче віднайти порозуміння.
Незважаючи на значні труднощі, члени комітету визнають, що прийняття такого законодавчого акта є одним з нагальних завдань. На жаль, під час нинішньої сесії з різних обставин Верховній Раді України не вдалося віднайти підтримку більшості політичних сил проекту закону України «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою», внесеного Кабінетом Міністрів.
Комітет, який є головним з підготовки цього законопроекту, зважаючи на його важливе суспільно-політичне значения, провів «круглий стіл» за участю народних депутатів, представників уряду, громадськості, експертів на тему: «Перспективи правового регулювання у сфері відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою. Ключові критерії майбутнього закону». Під час обговорення зазначалося, що урядовий проект закону має занадто звужене визначення статусу депортованих, що значно обмежить коло осіб, які підпадатимуть під дію цього закону. Йдеться про часові рамки депортацій, перелік національностей, представники яких зазнали депортацій, віднесення до депортованих їхніх нащадків. Наголошувалось також, що в законопроекті не знайшло відображення питання колективного характеру депортацій цілих етнічних спільнот і у зв’язку з цим потреба відновлення їхніх колективних прав, зокрема, національно-культурних, мовних, освітніх, релігійних тощо. 24 лютого 2010 року народний депутат України Мустафа Джемілєв вніс на розгляд Верховної Ради законопроект «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою».
Показово, наголосив Олег Зарубінський, що зауваження учасників «круглого столу» здебільшого збігаються з тими, які висловив свого часу і Верховний комісар ОБСЄ. У свою чергу, К. Бюшер зазначив зацікавленість Верховного комісара у якнайшвидшому вирішенні проблем депортованих та висловив готовність офісу комісара надати у розпорядження комітету зауваження до зазначеного законопроекту. Наприкінці травня або в червні Україну планує відвідати Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Кнут Воллєбек.