Із 1 січня закон зобов’язав усіх вітчизняних товаровиробників під час маркування продуктів зазначати кількісний уміст ГМО, якщо він перевищує 0,9 відсотка в готовій продукції чи в будь-якому її складнику. Проте підприємці нові правила відверто нехтують. Більше того, вимагають переглянути закон — передусім скасувати вимогу робити написи «без ГМО», адже це суперечить європейському праву і вимагає додаткових витрат з їхнього боку.
Доки готуються законодавчі зміни, контролюючі структури періодично виявляють на прилавках магазинів трансгенні продукти. Приміром, у котлеті «До сніданку», виробленій у Сквирі, знайшли 1,96 відсотка генно-модифікованих організмів, у м’ясі соєвому (з Дніпропетровська) — 13,5, у соєвому фарші (теж дніпропетровському) — 22,6. Це лише кілька фактів із тих, які було озвучено на обласній нараді-семінарі «Законодавча і нормативна база контролю вмісту ГМО у харчовій продукції. Вимоги до маркування», що відбулася в Житомирі.
На упаковці згаданих продуктів не було вказано, що вони містять ГМО. До речі, позначку «без ГМО» виробники використовують набагато охочіше — як додаткову рекламу!
Товари для перевірки закупили в житомирських підприємствах торгівлі. Аналіз проведено в сучасній лабораторії з визначення ГМО, для створення якої державне підприємство «Житомирстандартметрологія» власним коштом побудувало сучасне приміщення. Лабораторію акредитовано за міжнародним стандартом.
Сумлінний підприємець обов’язково має простежити, щоб те маркування, яке стоїть на продукції, мало підтверджувальні документи: якісні посвідчення, протоколи випробувань тощо. Саме на цьому акцентував увагу генеральний директор ДП «Житомирстандартметрологія» Павло Куценко. Він нагадав учасникам наради (а це були представники 58 підприємств оптової і роздрібної торгівлі та 4 кооперативних ринків міста), що в розвинених країнах немає такого поняття, як обов’язкова сертифікація, але жоден магазин там не візьме продукцію на реалізацію без сертифіката відповідності та інших документів. На відміну від наших підприємств торгівлі...
До речі
Найчастіше трансгени потрапляють у наш шлунок разом із ГМО-соєю.
В Україні генно-модифіковані інгредієнти понад норму в 0,9 відсотка знаходили в таких продуктах:
— у пельменях і варениках;
— у сосисках і ковбасах (передусім варених);
— у цукерках і шоколаді;
— у рибних котлетах і бургерах з додаванням соєвого фаршу;
— у шинці;
— у дитячих молочних сумішах на соєвій основі.