Минулого понеділка роздрібні ціни на світлі нафтопродукти в Києві підвищилися в середньому на 23—30 копійок за літр. За даними «Консалтингової групи А-95», 22 березня вартість бензину А-76/80 становила від 6,99 до 7,35 гривні за літр. До того ж деякі заправки накинули до колишньої ціни одразу по 40 копійок!
Вартість бензину А-92 коливалася від 7,50 до 7,89 гривні за літр, деякі заправки додали до ціни від 9 до 35 копійок. Вартість бензину А-95 зросла до 8—8,38 гривні за літр (на 12—38 копійок). Вартість дизельного пального становила від 7 до 7,37 гривні за літр.
Нагадаємо, що останнього разу роздрібні ціни на нафтопродукти в Києві не набагато зросли 1 лютого цього року. На думку директора «Консалтингової групи А-95» Сергія Куюна, ціни на бензин і дизпальне найближчим часом не підвищаться. За словами експерта, нині на ринку є надлишок ресурсів, тому навіть пересівання озимих, яке спровокує збільшення попиту, буде легко задоволено. «За січень-лютий у нас ресурсів стільки, скільки було в аналогічному періоді торік. Це з огляду на те, що попит упав... Що стосується роздробу, то маржа відповідає нормативним значенням по року. Мені здається, це (подорожчання) буде останнім кроком, навіть якщо маржа буде стискатися», — цитує експерта агентство «РБК-Україна».
Однак є небезпека відкладеного подорожчання, заперечує президент асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук. «Якщо уряд сьогодні відмінусує до нуля прибуток трейдерів для того, щоб показати ефективність, то це буде ефект відкладеного подорожчання — тільки-но з’являться об’єктивні причини», — вважає Л. Косянчук.