Віце-прем’єр-міністр України Борис Колесніков (на знімку) висловив низку критичних зауважень щодо проекту будівництва стадіону «Олімпійський» у Києві в рамках підготовки до проведення в Україні Євро-2012. Cвої зауваження він озвучив на брифінгу після ознайомлення з ходом будівельних робіт.
Зокрема, віце-прем’єр-міністр зазначив, що на сьогодні у результаті проведених робіт створено незручності для 6 тисяч глядачів, які з трибун спостерігатимуть за ходом матчів. Оскільки трибуни дуже пологі, огляду заважатимуть рекламні щити, що їх передбачено встановити по периметру поля.
«Сьогодні по суті є серйозні зауваження. Найголовніше, що 6 тисяч глядачів із 69 тисяч фактично футболу не побачать. Правильним рішенням було б свого часу знести стадіон й побудувати новий. Сьогодні це вже неможливо», — сказав пан Колесніков.
Він також повідомив, що завтра в уряді відбудеться спеціальна закрита нарада з питання «Олімпійського».
«Ми у п’ятницю ухвалимо рішення, і, либонь, доведеться знести й побудувати нову льодову ковзанку, що швидко монтується. Знести все, що знаходиться на східній трибуні, щоб забезпечити безперешкодний підхід глядачів до стадіону, й вилучити землі, які були, на думку міського керівництва, незаконно отримані», — заявив Б. Колесніков.
При цьому він зазначив, що всі відставання за термінами будівництва вдасться надолужити до вересня. «Поставлено завдання — до 1 вересня мають бути ліквідовані всі відставання. Враховуючи погодні умови, це цілком можливо», — сказав віце-прем`єр.
Місце зустрічі не змінять
В УЄФА немає сумнівів у тому, що саме столиця України прийматиме фінальний матч Євро-2012. Про це в інтерв’ю одному з польських ЗМІ заявив директор УЄФА з питань майбутнього турніру Мартін Каллен.
При цьому європейський функціонер допускає можливість перенесення термінів завершення робіт на місяць-два. «Вірю, що об’єкт у Києві буде завершено вчасно. Може, не у червні 2011 року, а в липні або серпні», — сказав він.
Уже бачать прибутки
Європейська спілка футбольних асоціацій (УЄФА) розраховує отримати від організації Євро-2012 в Україні та Польщі доходи майже в 1,3 мільярда євро. В організації нагадали, що приблизно стільки становили доходи від організації попереднього чемпіонату, котрий відбувався 2008 року в Австрії й Швейцарії.
Згаданий вище пан Каллен зауважив, що українці з поляками більш емоційно підходять до вирішення проблем, ніж попередні організатори. «Там (в Австрії та Швейцарії) підхід був набагато раціональніший, а в Польщі та в Україні чимало емоційних дискусій», — зауважив чиновник.