Цю вкрай потрібну допомогу надав своїм землякам народний депутат від фракції БЮТ Олег Ляшко. Саме за кошти його Благодійного фонду і були придбані сучасні імпортні медичні препарати для хворих на ревматоїдний артрит. Тепер, маючи на руках рецепт від лікаря, мешканцям Чернігівщини не потрібно йти в аптеку і купувати дорогі ліки — їх можна отримати безкоштовно в місцевих партійних організаціях ВО «Батьківщина».
Лікарі-ревматологи стверджують: хворі на ревматоїдний артрит — це люди, яким справді потрібна допомога. Адже ця хвороба протікає впродовж усього їхнього життя. Повністю вилікувати її неможливо. Щоб полегшити наслідки недуги, хворі вимушені постійно вживати ліки. І дехто з людей іноді просто не має достатньо грошей, щоб придбати всі необхідні медичні препарати. Незважаючи на те, що ревматоїдний артрит — доволі розповсюджене захворювання (в Україні на цю хворобу страждає близько 120 тисяч осіб, на Чернігівщині — близько 8 тисяч), досі немає державної програми підтримки хворих. Люди залишені один на один зі своєю бідою. Все життя вони вимушені за свою мізерну пенсію, яку отримують як інваліди, купувати дорогі ліки.
На Чернігівщині замовленням і розповсюдженням ліків займається член партії ВО «Батьківщина» Лариса Рудік. За її словами, ліки в Чернігів надходять з Києва. До столиці ж вони потрапляють з Німеччини — країни, де виробляються.
«Ліки, які ми отримуємо, мають всі необхідні дозвільні й супроводжуючі документи, — каже Лариса Олександрівна. — Перший транш препаратів надійшов до нас у січні 2010 року. Довго у нас в офісі вони не затримались — швидко розібрали. Вже за кілька днів я замовила наступну партію. Добра новина про благодійну акцію, що проводиться на Чернігівщині за ініціативи та фінансової підтримки Олега Ляшка, як блискавка, розлетілася по області. Тепер до нас їдуть люди з усіх куточків регіону. Ліки видаємо лише за рецептом! Чернігівці отримують по 10 шприців препарату (для зручності ліки випускаються не в ампулах, а в шприцах), а мешканці сільської місцевості та районних центрів — по 20. Запаси медпрепарату постійно поповнюємо. Жодних збоїв у постачанні немає. Я телефоную в Київ, говорю помічникам Олега Ляшка, скільки потрібно упаковок ліків, — і вже наступного дня медпрепарати в Чернігові. Ми видаємо ліки всім хворим незалежно від політичних уподобань. Що чуємо від людей? Слова подяки. Дехто просто дякує, інші — від радості плачуть. Трапляються й такі люди, які дивуються і цікавляться: навіщо це потрібно Олегу Ляшку і чи справді за ліки вони нічого нікому не винні? Пам’ятаю випадок, коли до нас в офіс прийшов чоловік, у якого дружина і син хворі на ревматоїдний артрит. Він зі сльозами на очах довго дякував за допомогу. Казав, що грошей на лікування рідних просто не вистачає, тому їхня родина вдячна за будь-яку допомогу».
Першими, хто довідався про проведення на Чернігівщині благодійної акції на підтримку хворих на ревматоїдний артрит, були головний позаштатний ревматолог управління охорони здоров’я облдержадміністрації, завідувач ревматологічного відділення Чернігівської обласної лікарні Микола Марценюк та головний ревматолог міста, завідувач ревматологічного відділення Чернігівської міської лікарні №4 Володимир Кривошеін.
«Ми й раніше призначали хворим цей препарат, але люди надавали перевагу іншим, дешевшим, лікам, — сказав Микола Марценюк. — На жаль, цей німецький препарат не по кишені багатьом хворим українцям, а в інших країнах він популярний. Щоправда, навіть якщо хворий і вибирав ці ліки, придбати їх у Чернігові було доволі проблематично. Немає попиту — немає пропозиції. Тому цей препарат продавався лише в поодиноких аптеках».
До проведення в області подібних благодійних акцій лікарі-ревматологи ставляться схвально. Адже від цього виграють люди, яким справді потрібна допомога. «Я, як лікар, вітаю проведення таких заходів. Нині благодійної допомоги потребують і медичні заклади, і хворі», — сказав Володимир Кривошеін.