Віряни та священики (загалом приблизно сто людей) на півгодини перекрили рух транспорту на вулиці Соборній у Вінниці.

Пікетувальники, з-поміж яких більш як двадцять осіб були одягнені в ряси церков Київського патріархату, безперервним потоком рухалися пішохідним переходом біля приміщення облдержадміністрації. Зупинилися десятки трамваїв і тролейбусів. Пасажири висловлювали невдоволення: «Йдіть у церкву! Там ваше місце. Допомагайте, а не заважайте людям...». Під час словесної перепалки хтось із пікетувальників спіткнувся і впав. Зчинився крик із вигуками «Ганьба!». Потерпілого вмить оточили святі отці в рясах...

— У нас, вірян церков Київського патріархату, відбирають храми і передають їх Московському патріархату, — так пояснив причину протесту один із святих отців. І навів конкретні приклади. За його словами, так вчинили з храмом на території обласної лікарні імені Ющенка у Вінниці. Те саме зробили з церквою в селі Росоша Липовецького району та селі Стадниця Вінницького району.

— Приналежність релігійної громади до тієї чи іншої конфесії визначають самі люди, — уточнив начальник відділу у справах релігій ОДА Ігор Салецький. За його словами, документів на храм на території лікарні в Київського патріархату не було. Тому керівництво медзакладу ухвалило закрити культову споруду. Ми попередили керівництво обох єпархій — Київського і Московського патріархату, що клопотатимемо про передачу храму в користування тій стороні, яка виконає необхідні для цього умови. По-перше, укладе угоду з адміністрацією лікарні про духовну опіку над хворими; по-друге, отримає клопотання лікувального закладу про передачу церкви вірянам тієї чи іншої конфесії. Представники єпархії Московського патріархату надали необхідні документи. Тому храм передано їм у користування. Церква в селі Росоша є самобудом, не оформлено навіть документи на відведення землі. Але ж храми будуються на тих само умовах, що й інші об’єкти. Утім, у цьому разі йдеться про зміну канонічної юрисдикції в зазначеному храмі. Так вирішила громада. Не ми приймали таке рішення.

— Проблему релігійного протистояння намагаємося перевести в юридичну площину, — наголосив голова Вінницької ОДА Олександр Домбровський. — Для цього створили відповідну комісію. На жаль, віруючі не стали чекати її висновків, а вдалися до некоректних, незаконних форм протесту. До того ж деякі горе-політики скористалися ситуацією і пристали зі своїми знаменами до лав пікетувальників.

Приблизно за тиждень перед перекриттям вулиці на сходах облдержадміністрації священики служили молебень. Кажуть, тоді ж попередили владу про наступну акцію протесту з перекриттям вулиці.