Журналісти районної газети «Наш край» на чолі з редактором Валентиною Мастєровою минулого вівторка пікетували Чернігівську райдержадміністрацію та Чернігівську районну раду. До акції протесту (на знімку) вони вдалися через «тиск на трудовий колектив з метою усунення його від співзасновництва».

Загалом колізія має й низку інших причин. Одна з головних — фінансова. Практично усі районні газети Чернігівщини не поспішають на «вільні хліби», бо потребують значної бюджетної дотації. Адже грошей від передплати та реклами бракує. Цього року райгазета «Наш край» не отримала від співзасновників жодної гривні підтримки.

— Причина в тому, що ще не затверджено бюджет, — повідомив заступник голови районної ради Михайло Кубрак. — Та й просто грошей немає. Нічого навіть ділити. Ось за опалення приміщення районної ради немає чим заплатити... Ми навіть гаражі відключили. А буде бюджет — зрозуміло, фінансування газети відновиться.

Відома річ, згадане — це реалії сьогодення. Їх не хочуть врахувати районні газетярі?

— Питання грошей справді для нас актуальне, оскільки вже у березні друкуємо газету в борг, — каже редактор «Нашого краю» Валентина Мастєрова. — Але разом з тим воно не головне. Адже після виборів нас уже сім разів перевіряли різні комісії, управління. І лише представники Пенсійного фонду надали довідку про результати перевірки. Інші ігнорують наші звернення. Це нормально?

Керівник редакції вбачає у цих перевірках тиск на «Наш край», щоб трудовий колектив став «слухняним», оскільки перед виборами та під час них він відмовився бути безкоштовним рупором однієї з політичних сил.

— Нас змушують при цьому добровільно відмовитися від співзасновництва, — каже редактор. — Мовляв, це повинно бути приведено у відповідність з новим законодавством. Але ж ось «Деснянська правда», яку недавно перереєстрували, має у співзасновниках обласну раду, облдержадміністрацію та первинну організацію журналістів редакції! Чому наша первинна організація повинна відмовитися від своїх прав?

До речі, у Чернігівському районі з минулого літа немає голови райдержадміністрації. Схоже, через це виконавча влада не дуже переймається своїм співзасновництвом і тому підтримує позицію райради. Під час зустрічі за «круглим столом» протестувальників, представників інших ЗМІ та керівництва району з’ясувалася ще одна подробиця: редакція «Нашого краю» не зареєстрована в Державному реєстрі юридичних і фізичних осіб, а відтак — «через це районний бюджет не зобов’язаний спрямовувати кошти на підтримку газети», тому «треба прийняти новий статут». Як пояснила В. Мастєрова, вона його проект запропонувала, але він не підійшов...

Одне слово, наскочила коса на камінь. Порозумітися трьом сторонам тепер буде дуже важко. Особливо після протестної акції. З одного боку, конфлікт живить різнобій у чинному законодавстві, яке дає привід для подібних непорозумінь. З другого боку, журналістів на місцях хочуть бачити слухняними виконавцями волі влади. У результаті сім працівників «Нашого краю» вагаються, чи випустять вони 27 березня черговий номер газети.

Фото автора.