На 15-му році свого існування Центральний музей Збройних Сил України пішов «на підвищення». Указом Президента від 15 січня йому надано статус національного. Змінилася і повна назва музею. Відтепер він іменується так: Національний військово-історичний музей України. Для тих, хто його створював, це рішення Президента — справжнє свято. Яке, до речі, відзначили цього вівторка за всіма правилами. На спеціально організованій виставці-хронології «Від Наказу до Указу» згадали, з чого все почалося і як музей розвивався. А під супровід заслуженого ансамблю пісні й танцю Збройних Сил України поговорили про плани на майбутнє.
— Ми починали 1995 року, — згадує директор музею, полковник Віктор Карпов. — Тоді в нас було лише 300 музейних предметів. Зараз їх — понад 30 тисяч. У постійно діючій експозиції послідовно висвітлено військову історію від кіммерійсько-скіфсько-сарматського періоду й до сьогоднішнього дня. Окрім цього, ми маємо ще п’ять філій: Музей ракетних військ стратегічного призначення (м. Первомайськ Миколаївської області), Волинський регіональний музей Українського війська та військової техніки (Луцьк), музей «Меморіальний комплекс «Герої Крут», Музей Холодної війни «Балаклава» та Військово-морський музей України (Севастополь).
Та все ж працювати ще є над чим, — переконує екс-міністр оборони, а нині очільник фонду «Україна — ЮНЕСКО» Юрій Єхануров: «Через досить молодий вік музею відчувається певна фрагментарність. Але, думаю, разом, спільною працею ми зможемо це змінити».
Попри це щороку музей та його філії відвідує понад 150 тисяч осіб. За словами пана Карпова, експозиція однаково цікава як військовослужбовцям, так і простим громадянам обох статей і всіх вікових категорій: «Це потреба суспільства — пізнавати свою власну військову історію. Вона надзвичайно різноманітна й цікава. І що більше ти її вивчаєш, то більше захоплюєшся».
Прописку музей не змінив, як і раніше, розташований на вулиці Грушевського, 30/1. Вартість повного квитка — 5 гривень.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.