Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у рамках офіційного візиту до Ірландії зустрівся з міністром закордонних справ Ірландії Міхолом Мартіном.
Під час зустрічі сторони обговорили питання щодо активізації двосторонніх україно-ірландських відносин. М. Мартін навів приклади конкретної співпраці між нашими країнами в економічній сфері, зокрема, у фармакологічній та машинобудівній галузях, а також у виробництві цементу. В свою чергу, В. Литвин наголосив на необхідності вжити заходів, щоб торговельно-економічне співробітництво «набуло системного, всеохоплюючого характеру».
За словами глави українського парламенту, в наших країн є великий взаємний інтерес, і варто було б започаткувати ознайомчі програми, щоб громадяни Ірландії більше дізналися про Україну, а українці — про Ірландію. А М. Мартін розповів про досвід «робочих відпусток», які практикуються громадянами Австралії, Великої Британії та деяких інших країн, ідея яких полягає у тому, що представники згаданих країн, здебільшого молодь, під час канікул та відпусток працюють в Ірландії.
В. Литвин виступив з ініціативою заснування двосторонньої «економічної комісії або комітету», яка напрацьовувала б пропозиції для спільних проектів та взаємних інвестицій, сприяла розробці механізмів заохочення і регуляції економічної співпраці. Сторони домовилися запропонувати урядам України та Ірландії розглянути ці ідеї. Він також наголосив на важливості активізації підготовки україно-ірландської конвенції щодо уникнення подвійного оподаткування доходів і майна, спрощення візового режиму з Ірландією.
Сторони обговорили євроінтеграційні прагнення України. Міністр закордонних справ зазначив, що Ірландія підтримує підписання угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, та відзначив прогрес у переговорному процесі. Глава українського парламенту наголосив, що довгоочікувані рішення ЄС щодо України посилять стабільність в Європі і допоможуть встановленню більш прогнозованих стосунків і між Росією та Україною, і між Росією та Європою.
У рамках офіційного візиту до Ірландії також відбулися зустрічі В. Литвина із главою Палати представників Парламенту Ірландії Шемусом Кірком, із главою комітету в європейських справах Бернардом Дурканом, із главою комітету з європейського законодавства Джоном Перрі та членами об’єднаних комітетів з європейських справ та з європейського законодавства, переговори із главою партії «Фіне Гейл» Ендою Кенні та із заступником голови Лейбористської партії Майклом Д. Хіггінсом.
* * *
В інтерв’ю журналістам у Дубліні, коментуючи зустрічі, які відбулися в рамках офіційного візиту до Ірландії, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин висловився за необхідність відмови від політичної риторики в економічній сфері на користь практичних дій.
«Нам потрібно менше політичної риторики, а більше практичних дій, того, що називається економічним прагматизмом», — заявив В. Литвин. На його думку, досвід Ірландії має слугувати Україні яскравим прикладом ефективності фінансово-політичних реформ — ця країна за короткий період досягла вражаючих результатів у своєму економічному розвитку. Як приклад В. Литвин навів показник ВВП на душу населення, який в Ірландії становить понад 40 тисяч євро, тоді як в Україні цей показник — близько 5—7 тисяч доларів.
«Уряд України, її парламент та інші владні інституції мають думати насамперед про те, як залучити інвестиції в країну, як створити для них сприятливе середовище і як українську продукцію «виштовхнути» за межі країни, щоб розвивалося вітчизняне виробництво», — заявив він.
Необхідною передумовою збільшення показника іноземних інвестицій в Україні, зазначив керівник українського парламенту, є досягнення політичної стабільності в країні і передбачуваність її розвитку, а головне — зведення до мінімуму корупції і зловживань.
Відповідаючи на запитання стосовно податкової реформи як основи для поліпшення інвестиційного клімату, В. Литвин зазначив, що Україні «потрібно не тільки зменшити податки, а й розширити базу оподаткування, спростити адміністрування у цій сфері і зробити так, щоб податки захищали тих, хто їх платить».
Під час зустрічі з керівником Спільного комітету у закордонних справах Майклом Вудсом (на знімку) В. Литвин зауважив, що на часі відкриття Посольства Ірландії в Україні, й висловив думку, що це сприятиме переведенню двосторонніх відносин у реальну практичну площину. Сторони обговорили питання двосторонньої співпраці, зокрема, перспективи підписання конвенції про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна.
У рамках офіційного візиту В. Литвин відвідав засідання Сенату (верхньої палати) Парламенту Ірландії.

Прес-служба Верховної Ради України.